Üvegház egyszerűen

Itt a tavasz, ami nem csak ültetésre jó alkalom, de melegház építésre is.

©Angela Davis

©Angela Davis

Érdekes módon a melegház és a fóliasátor egészen más megítélés alá esik, holott a kettő funkciója bizonyos szempontból ugyanaz. Kétségtelen, hogy a melegháznak jobb az imázsa. Ki felejthetné az állatkert kígyós melegháza keltette borzongást, és az angol kosztümös filmek is sokat tettek a melegház népszerűségéért. A fóliasátor meg ugye egy nagy ronda vacak, amiben gyanús saláták teremnek. Pedig a fóliasátrat is lehet jól csinálni, no pláne a segítségével jó esélyünk van télen is friss zöldségre. Ez ugyanaz a történet mint a szabadföldi termesztésnél: van aki ott is  folyamatosan permetez és ugye van aki soha.

Alább négy példát láthatnak üvegházra és fóliasátorra, amelyek közül az utolsó három különösen érdekes, mivel lépésről-lépésre dokumentálva van az építésük, így ha elég ügyesek, akár egy hétvége alatt lehet melegházuk a kertben.

Régi ablak, nem vén ablak
Míg a nyitóképen egy régi üvegajtókból épített üvegházat láthatnak, ami Angela Davis bloggert dícséri, addig az alábbi képen a régi ablakokat hasznosított újra Michael Taeuber. Hogy miként, azt megnézhetik itt.

©Michael Taeuber

Űrbázis növényeknek
Persze nem kell leragadni a hagyományos formáknál, építhetünk sokszögű melegházat is, ahogy egy amerikai nagypapa tette. Ez a típus komolyabb anyagi befektetést kíván, viszont alkalmas akvapóniára is. Ha kedvet kaptak hozzá, akkor a részletekért kattintsanak ide.

Jó műanyag, szép műanyag
És íme egy a sokat szapult fóliasátrak közül. Mint látható ebből is lehet ízléseset készíteni, ráadásul igen könnyedén, ahogy itt is látható.

©WolfieandtheSneak

Végül pedig még egy link, a West Virginia University jóvoltából. A szöveg angolul van, viszont rengeteg okosság van benne azt illetően, hogy milyen klimatikus és terepviszonyok mellett milyen melegházat érdemes építeni, hogyan és milyen alapanyagokból.

A bejegyzés kategóriája: Öko tipp, Technikák
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás

  1. gazdagirl hozzászólása:

    Szia Erika! Én is pont ezeket nézegettem anno! Be is gyűjtöttem csomó ablakot, mert bontották a szomszéd házat, és tavaly ősszel összeraktuk az üvegházat. Így nézett ki akkor: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=365342370223848&set=a.283722828385803.63520.281734281917991&type=1&theater
    Most már készen van, működik, bár még nincs túl jól leszigetelve – igaz így is 5 fokot nyerünk vele a kinti hőmérséklethez képest.

  2. Ági hozzászólása:

    Bocsánat, hogy némiképp off vagyok, de ha valakit érdekelne, nekem van jó néhány eladó bontott ablakszárnyam (régi típusú ablakszárnyak sima síküveggel). Én is gondoltam ilyen szuper üvegház összeállítására, de sajnos helyem nincs rá. Ha valakit érdekel, írjon, olcsón megszámítom. Pest megyében vagyok. Ági.