Biobort az asztalra!

Ezt az anyagot hónapok óta meg szerettem volna csinálni, de úgy tűnik mindennek megvan a maga ideje. Végre összeállt minden, megszületett a biobor teszt, szakértő véleménnyel és értő ételajánlásokkal, ami a Nők Lapja Café után, most a blogon is olvasható.

Kóstolásra készen

Ahogy a mondás is bölcsen megállapítja, ökör iszik magában, épp ezért a jó borok mellé szereztem társaságot is. A kóstoló brigád a következőképpen nézett ki. Eljött Berényi Bogi, az Antipasti nagyszerű szakácsa, aki nem csak személyével emelte az est fényét, hanem étel ötleteivel is. Meghívtam Demők Nórát, a Borigo munkatársa, aki a komoly titulusnak megfelelően a szakértői vonalat képviselte és megmutatta, hogy milyen, amikor valaki igazi szenvedéllyel fordul a bor felé. És hát én is jelen voltam mint gyakorlott és lelkes laikus.

A borokat a következő szempontok alapján választottam ki: magyar legyen, bio, biodinamikus vagy organikus módszerrel készüljön és ne legyen drágább háromezer forintnál egy palack. Az már külön szerencse, hogy úgy alakult, hogy különböző borvidékekről érkeztek. A borok a kóstolás sorrendjében szerepelnek, rövid borászat ismertetéssel és hármunk véleményével.

Weninger Fehérburgundi 2011, alkohol: 13,5%, ár: 2950 Ft
Az osztrák-magyar határ mindkét oldalán működő Weninger borászatot jelenleg Franz Reinhard Weninger vezeti, aki nem csak a minőség, hanem a biodinamikus gazdálkodás fele is maximális elköteleződés bír, borai is ennek jegyében készülnek.

Weninger Fehérburgundi 2011

Nóra: A soproni borok egyik fő érdekessége a csillámpala-meszes talajnak köszönhető. Egy ilyen természetes, fajélesztő nélkül készült bornál tisztábbak és intenzívebbek az ízek és az aromák, viszont sokkal jobban számít a jó alapanyag és a tisztaság (pl. a hordó tisztasága). A kóstolás első lépése a szín megfigyelése, gyakran előfordul a természetes boroknál egy kis opálosság. A színt követi az illat, majd az íz vizsgálata. Ez a bor, a Pinot család tagja (Fehérburgundi=Pinot Blanc) karakteres, markáns, téli bor. Illatban és ízben is mandulás-barackos-almás süteményt érezhetünk. kóstolásra hosszú íz, ásványosság (pici sósságként érzékelhetjük), sokáig megmarad a szájban, cseppet sem egyszerű bor, savak és aromák egyensúlyban. Hosszú beszélgetések kísérője. Igazi terroir bor!

Bogi: Egyértelműen nem parti bor, én mindenképp ennék mellé, lehetőleg valami fűszeres, rozmaringos, provence-i csirkét vagy sertést, hidegebb estéken sült kolbászkákat.

Erika: Nagyon ásványos, szinte keserű, de ez a második kortynál elmúlik. Én inkább a kolbászkákat választanám mellé, lehetőleg egy jó német bock- vagy bratwurstot.

Hilltop Fűszeres Tramini 2009, alkohol: 13%, ár: 2040 Ft
A Hilltop borászat az elsők között vágott bele a nagy mennyiségű, minőségi borok termelésébe még 1991-ben. A borászat az elmúlt évtizedekben a borpiac meghatározó szereplőjévé vált és nekik köszönhetjük a Cserszegi Fűszeres feltámasztását is. Bár a borászatra jellemző a környezettudatos gazdálkodás, ez a Fűszeres Tramini az egyetlen minősített bioboruk.

Nóra: Fülledt nyári, parfümös illata van. Minőségi rászoktató bor. Jó belépő lehet a száraz borok világába azoknak, akik egyébként nem barátkoztak meg még a száraz borokkal. A fajta jelleg egyértelműen érezhető rajta, aromás bor. Bár a Bogi reszortja az étel én szívesen elropogtatnék mellé egy karácsonyi fűszeres-mézes spekulatius kekszet.

Bogi: Bódító, erős illata van és valóban nem a klasszikus száraz, ezzel együtt sem innám magában. A spekulatius szerintem is jó ötlet, de ha már karácsonyi édesség, akkor ne feledkezzünk meg a stollenről sem. Ha nem édes mellé innám, akkor is valami olyan ételt választanék, amiben jól veszi ki magát az ízek keveredése. Egy thai kókuszos-csípős, vagy egy diós-kéksajtos szószos ételt képzelek mellé, esetleg mazsolás rizst.

Erika: Édeskés, annak való, aki az édesebb, fél-száraz borokat szereti. Bár finom, de ez nem az én műfajom, bár ha a Bogi sütne mellé valamit, biztos nem mondanék nemet.

A Malatinszky Le Sommelier Chardonnay 2011 címkéje

Malatinszky Le Sommelier Chardonnay 2011, alkohol: 13%, ár: 2190 Ft
Malatinszky Csabának bizonyára még az ereiben is Cabernet Franc folyik” írták egy helyütt a villányi borászról, aki jó pár évvel ezelőtt nem csak az első budapesti borboltok egyikét nyitotta meg, de a bioborászkodásra is az elsők között állt át.

Nóra: Nagyon elegáns, intenzív az illata, de nem veri szét az orrod. Érzékelhető, de nem erőszakos. Nekem déli, horvát, szlovén borok és tájak jutnak róla az eszembe. Szinte egyszerre fehér és vörös, magában is abszolút megállja a helyét. Imádtam!

Bogi: Ez nagyon ott van. Tengerparton akarok lenni, egy elegáns étteremben egy nagy rákkal. Erre egy menüsort lehet csinálni, benne egy könnyű, semmiképpen nem paprikás hallevessel, könnyű, puha fehér húsokkal. Ha meg nem tenger, akkor egy friss, zöld mezőn innám piknikezve.

Erika: Nekem mindegy, hogy mező vagy tenger, a lényeg benne van: illat, ücsörgés, beszélgetés, nyár.

Borkút Szürkebarát szűretlen 2009, alkohol: 12%, ár: 1200 Ft
Kovács Tibor és Kovács Beáta folyamatosan építi-szépíti a Szent-György hegy oldalában található szőlőskertet, amely művelésénél a legfőbb szempont, hogy „minél kevésbé avatkozzanak bele a természet munkájába”.

Borkút szűretlen Szürkebarát 2009

Nóra: A jó szürkebarát színe átmenetet képez a narancs és rózsaszín között, amit ez a bor is hoz. A Szent György-hegynek köszönhetően ásványos, de nagyon fás, ami kicsit rátelepszik a szerkezetre. Avaros, őszi bor.

Bogi: Nekem is őszi, téli bor. Magában nem innám, de egy káposztás egytálételhez, pont a karcossága miatt, jól passzolhat.

Erika: Férfiasan szomorú és romantikus bor, őszi merengős estéken innám

Weninger Kékfrankos 2008

Weninger Kékfrankos 2009, alkohol: 13%, ár: 2200 Ft
Nóra:
Ritkán kóstolok jó kékfrankost, de ebben benne van a fajtajelleg, a borvidék, a tiszta eljárás. Egy igazi terroir bor, ami jól mutatja, hogy mekkora lehetőség van a Kékfrankosban, ami tökéletesen alkalmas lenne a magyar vörösbor szerepére.

Erika: A Kékfrankos tinédzser korom bora, leginkább még félédes verzióban, de ez a bor egyértelműen és messze meghaladja azokat. Nagyon finom az illata, szinte úszik benne az asztal. Bár alapvetően fehér párti vagyok, ennek mindig tudnék örülni.

Bogi: Ha vörösbor, akkor vörös hús, mondják, ami ebben az esetben maximálisan igaz is. Határozott bor, ami határozott, erős húst kíván, mondjuk egy véresebb steaket vagy egy jó vaddisznó pörköltet.

Malatinszky Cabernet Franc, 2012?, alkohol:?, ár: még nem került forgalomba

Nóra: Fekete bogyósgyümölcsök, édes fűszerek, látott hordót. Malatinszky-nál azonban a hordó sosem nyomja el a bort, fontosabb neki a fajta. Ez a szándék pedig nagyszerűen megvalósul ebben a francia vörösöket idéző borban. Nagy érlelési potenciál van benne!

Erika: Nagyon finom, vidám illata van. Markáns, szép, de nem túl sok. Egy újabb vörös, amit szinte bármikor szívesen meginnék és örömmel kóstoltatnám mindenkivel, aki ódzkodik a vörös boroktól, mert ezután biztos nem fog!

Bogi: Én ezt a bort azonban szívesebben innám magában mint ételhez. Persze a falatkák – szárított sonkával, szalámival, keményebb sajtokkal – azért jól megférnek mellette, de egy jó beszélgetéshez önmagában is ajándék.

A bejegyzés kategóriája: Komposzt, Öko tipp, Receptek
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.