A gyümölcshéj nem szemét

Itt a déligyümölcs időszak  a narancsnak, mandarinnak, banánnak és citromnak azonban nem csak a húsa, hanem a héja is értékes.

Banán
Legkevésbé a banán héja kerül felhasználásra a háztartásokban. Komposztálni nem lehet, mert a szállítás miatt rengeteg érésgátló vegyszer van a héján. A Távol-Keleten ugyan papírt, sőt banánpapír hangszórót is gyártanak belőle, de ez ezt hiszem egy pesti bérlakás lehetőségeihez mérten kissé nagyravágyó javaslat lenne. Na de más módon még hasznosíthatjuk.

Cipő fényezés
A dolog igen egyszerű. Tisztítsuk meg a cipőt a szennyeződésektől egy nedves ronggyal, dörzsöljük át a banán belső felével, majd egy puha ronggyal töröljük át és a cipő csillog-villog!

Növényápolás
Lehet, hogy a növények levelét is szép fényessé lehet tenni egy kis banánhéjas dörzsöléssel, de jobban járunk, ha a héjat inkább alaposan megtisztítjuk (hogy lejöjjenek róla a vegyszerek), majd berakjuk egy edénybe és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Egy napig hagyjuk állni és kész is a csoda locsolólé, ami ráadásul jó ideig elég, ugyanis hígítva kell használni, 1:4 arányban.

Narancs
A narancshéj, akárcsak a citrom, jól jön a karácsonyi sütés-főzésnél, de nem lehet elégszer elmondani, hogy mielőtt bármibe is belereszeljük, nagyon alaposan meg kell mosni, hogy lejöjjenek róla a vegyszerek. A legjobb ilyen célra bio narancsot citromot használni, de amellett, hogy nem sok helyen kapni, megértem, hogy nem tudják kifizetni a bio narancs háromszoros árát. Amivel csökkenteni lehet a vegyszer dózist, ha minél közelebbi országból érkező narancsot választanak. Ez az ökológiai lábnyomuknak is jót tesz, plusz nyilván minél kevesebbet kell szállítani, annál kevesebb vegyszer kell a tartósításához.

Kandírozott narancshéj
Én mindent utálok, ami kandírozott, de volt egy pót-nagymamám, aki egész télen héjakat kandírozott, úgy hogy a saját szememmel láttam, hogy nem hogy van emberek, akik szeretik, de vannak, akiknek egyenesen szenvedélye. Fenti okból kifolyólag nem villognék saját recepttel, de itt megtalálják az elkészítései módját.

Szárítás
A héjat kiszárítani nem nagy ügy, elég rátenni a fűtőtestre. Amellett, hogy így egy ideig illatosít is, így hosszú ideig tárolható és akkor is felhasználhatjuk sütéshez, ha éppen nincs otthon narancs.

Citrom
A citrom egy csodanövény, egyszerűen lenyűgöző, hogy mi mindenre jó, még a héja is.

Tisztítás
A citromban levő illóolaj nagyon jól oldja a zsírt. A mikrohullámú vagy normál sütőbe tegyünk be egy tál vizet, abba pedig a citromhéjakat. Mikrónál kb. két perc, sütőnél kicsit hosszabb idő kell, hogy a víz felforrósodjon és kicsapódjon a citrom párája. Ha ez megtörtént, akkor már nincs más dolgunk, csak egy nedves szivaccsal áttörölni a sütőt, és kész is!

Illatosítás
A citromhéjból nyerik a citromolajat, ami akárcsak maga a gyümölcs, nagyon sok mindenre használható. Nyilván nem érdemes pár kiló héjért préselőüzemmé alakítani a konyhát, de a héjat bizonyos esetekben használhatjuk az olaj helyett. Ezen az eset az illatosítás. A citromolaj nagyon erős illatot nem csinál, viszont nagyon jól semlegesíti a szagokat (doh, áporodottság, cigaretta), emellett fertőtleníti is a levegőt. Ha azonban nincs kéznél citromolaj, akkor rakjunk citromolajat a párologtatóba vagy egy zokniba kötve a ruhák közé és meglátják, az eredmény nem marad el.

Kézápolás
A citromhéjból nyert olaj ápolja a bőrt, a citrom pedig tisztítja. Ezen két hatás ötvöződik a citromhéjában, amin ha maradt egy kis gyümölcs (például facsarás után), nagyszerűen használhatunk a kéz elszíneződéseinek eltávolítására, lilakáposztázás, krumpli pucolás vagy a karácsonyi nagytakarítás végén.

A bejegyzés kategóriája: Öko tipp
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás

  1. kalib hozzászólása:

    A citrushéj (a kályhán) kiszárítva gyújtósnak is remek, mert az olajtartalma miatt jól és sokáig ég. Egy 4-6 tagú család mandarinfogyasztásánál már komoly tétel gyűlik össze belőle, lehet rá alapozni :) .