A könyvtár szexi

A könyvtárakkal kapcsolatban, számomra érthetetlen módon, sokan viseltetnek ellenérzésekkel. Pedig a könyvtár, jó, olcsó, ráadásul zöld.

A könyvtárak furcsa megítéléséért nem tudom ki, mi a felelős, de többször tapasztaltam, hogy egyesek idegenkednek tőle. Eme furcsa jelenség mögött talán az rejtőzhet, hogy a tudomány olyan templomának állítják be a könyvtárakat, ahova egyszerű földi halandó nem teheti be a lábát. A helyzet azonban az, hogy bárki bemehet egy könyvtárba, aki kifizeti a belépőt. A gyakorlati részletek előtt azonban jöjjön az elmélet.

A környezetvédelmi kommunikációra is jellemzőek divathullámok. Hol ez, hol az a téma van felkapva, nyilván attól függően, hogy éppen kinek van pénze. Manapság keveset hallani a szegény fák szólamot, pedig bizony szegény fák. Egy tonna papír előállításához ugyanis 3,5 tonna fa kell. A képet mindenképpen árnyalja, hogy a fakitermelésnek csupán körülbelül a 20%-át viszi el a papírgyártás, szépen növekszik az újrahasznosított papír mennyisége is, de ettől az alapigazság nem változik: a környezetvédelem leghatékonyabb módja a fogyasztás csökkentése.

Papírt rengeteg helyen használunk, így hiba lenne a könyveket kárhoztatni az évente egyre fogyó erdőkért, főleg hogy a könyv tartós cikk. Ettől függetlenül könyvtárba járni könyvvásárlás helyett számtalan előnnyel bír.

Zöld
Ezen azt hiszem nincs mit magyarázni. Ugyanazt a könyvet sokkal több ember olvassa el, tehát kevesebbet kell nyomtatni, venni. Ez ugyan nem feltétlenül jó hír a kiadóknak, de akkor is ez a helyzet.

Olcsó
A legjobban egy kölcsönkönyvtári beiratkozással járunk. Persze a könyvtárban ücsörgésnek megvan a maga romantikája, de az otthoni olvasásnak meg a maga kényelme. A kölcsönzéshez mindenképpen beiratkozás kell, amire Budapesten a Szabó Ervin Könyvtár hálózatában van mód. A felnőtt tagdíj a központi könyvtárba egy évre 5100 forint, ha kisebb könyvtárakat is használnánk, akkor 8200 forint. Nem kevés pénz, viszont gyakorlatilag 2-3 könyv ára, amiért ráadásul újságot olvashatunk és DVD-k, CD-k kölcsönzésére is jogosultak vagyunk. A részleteket megtalálják itt, ami jól jöhet akkor is, ha például karácsonyi ajándékként könyvtári tagságot ajándékoznának.

Okosság
A szocializmusban az volt a mottó, hogy az „Olvasás szórakoztat”. Ez a mottó ma jobban pörög mint valaha, elég a hihetetlen mennyiségű bulvár könyvre gondolni. Senkit nem kívánok elítélni azért, mert olvasott már rossz könyvet, sok minden tűnik vonzónak egy film vagy egy jó marketing kampány fényében. Viszont annál bosszantóbb nincs, amikor az ember megvesz egy régóta vágyott, drága könyvet és kiderül, hogy vacak. A könyvtár erre is megoldás. Az újdonságokra ugyan várni kell pár hetet, főleg mert a szemfülesek hamar lecsapnak rájuk, de erre egyrészt megoldás az előjegyeztetés, másrészt ne feledjük, hogy a türelem a királyok erénye.

Kategória: Öko tipp | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.