Lassú design otthonra

A Design Hét keretében nyitotta meg kapuit az Élj lassabban! című tárlat, ahol nem csupán zöld, de igen hasznos tárgyakkal találkozhatnak a látogatók.

Soili Arha: Csillár

A Kiállítás címe a Slow Food mintájára létrejött Slow Design gondolatot tükrözi, amely hitvallásnak nincs olyan pontja, amivel ne lehetne egyet érteni, főleg ha csak minimális mértékben is felelősséget érzünk a környezetünk iránt. Mint a katalógus szövegében olvasható a Slow Design „elsősorban egy demokratikus és holisztikus tervezői magatartást takar, olyan felelős és tudatos tervezői gyakorlatot, amely a tárgyak teljes életciklusával számolva a design hosszú távú hatásaira koncentrál, hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben.”

A kiállításon a tárgyak mellett az újrahasznosított design alapfogalmaival is megismerkedhetünk. Így megtudhatjuk, hogy a recycling az újrahasznosítás, ám a végeredmény tekintetében megkülönböztetnek upcycling (amikor az újrahasznosított anyagból egy jobb minőségű darab keletkezik) és downcycling (amikor az újrahasznosított anyagból egy rosszabb minőségű darab keletkezik) anyagokat, termékeket. A tárlat nagy előnye, hogy a már unalomig ismételt gumibelsőből szék, öv, anyacsavarból karkötő típusú tárgyak helyett valóban újrahasznosított és ötletes tárgyakat láthatunk. Ez alól kivételt képez a műanyag palackokból készített csillár, de úgy tűnik ez egy megúszhatatlan topik, ha felmerül a környezetvédelem és az újrahasznosítás. A legjobb viszont az, hogy a Slow Design gondolatiságának köszönhetően számtalan olyan tárgyat láthatunk, amelyeket otthon mi magunk is elkészíthetünk. Én ezekből gyűjtöttem ki a legjobbakat, megnézhetik alább. Az Élj Lassaban! kiállítást meg egészen október 28-ig, ingyenesen az Erzsébet téren, a Design Terminál épületében.

Soili Arha: Csillár
Az én abszolút kedvencem a fentebb látható csillár, ami nem csak látványában, de kivitelezésében is grandiózus. A finn tervező különböző erdei termésekkel dolgozik, ebben az esetben kőrisfa leveleket használt fel, amiket egyesével fűzött fel a fémkarikákra erősített raffia szálakra. Az eredmény egy gyönyörű, szinte érzéki lámpa, amit magunk is elkészíthetünk. Ezzel a módszerrel egyébként térelválasztó függönyöket is készít Arha és ne habozzunk követni a példáját. Az eredmény sejthetően olcsóbb és szebb mint a zörgős műanyag függönyök.

Tom Sloan: A Magyar Vándor pad

Tom Sloan: A Magyar Vándor pad

Tom Sloan melbourni tanulmányai és londoni munkái után érkezett Budapestre, hogy többekkel közösen megalapítsa a Blood Mountain Foundationt. Csak örülhetünk a döntésének, mert nélküle nem született volna meg ez a szuper pad, amit a szakszóval kápás lónak nevezett tornaszerből alakított ki. Megrövidítette a lábait, kiszedte a középen levő kapaszkodót és kész is volt a pad! Ha valaki tud tornatermi selejtezésről, kérem szóljon, mert egy ilyet én is szeretnék.

Karina Marusinska: Porcelán

Karina Marusinska: Porcelán

Csorba tányér, csorba csésze. Csúnya és bosszantó. Karina Marusinska lengyel tervező szerint viszont egyedi.  A kiállított kávés készlet mindegyik darabját porcelángyárak meddőhányójából gyűjtötte, a csorba részt pedig aranyozással vonta be és kiégette. Így lett a hibás aszfalt alapanyagból egyedi kávés szett. Azt hiszem követni a példáját csupán elhatározás kérdése.

Mónus Kata és Bozsik Tamás: Cross-rope bútor

Mónus Kata és Bozsik Tamás: Cross-rope bútor

Azt hiszem itt a kép igazán önmagáért beszél. Mint látható az igényeinket követő beosztású könyvespolchoz nem kell más csak egy fa keret, meg pár méter erős kötél. A többi a fantázián meg egy fúró dolga. A z oldalra és alulra kivitt kötelekkel pedig korrigálhatjuk az idő és a terhelés okozta nyúlást. Ha viszont nem érezzük magunkban a barkácsszellemet meg is lehet rendelni, itt.

Piet Hein Eek: Ülőke, karosszék

Piet Hein Eek: Ülőke, karosszék

Ez szintén egy zseniális darab. A klasszikus csőszékek mintájára készült szék ráadásul igazán cső szék. A holland tervező ugyanis épület bontásokon gyűjtött vízvezeték csöveket használt a szék elkészítéséhez. Az elkészítéséhez kétségtelen, hogy kell egy hegesztő, de ha van a szomszédságban, akkor könnyedén össze lehet dobni egy egész kerti garnitúrát, ami ha lefestjük a lábakat nem csak még tartósabb lesz, hanem további design lehetőségeket rejt magában.

A bejegyzés kategóriája: Komposzt, Öko tipp
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.