Terasz mérleg

Itt a szeptember, lássuk hogy teljesített a terasz.

Fűszersarok

Az idei év volt az első, amikor komolyan foglalkoztam a teraszon termesztéssel. Készítettem hozzá szuper ládát, ez esetben is alkalmaztam a növénytársítás elvét és a növények tekintetében sem apróztam. A két nagy ládába vörös- és lila hagyma került, no meg paradicsom palánták és petrezselyem. A paradicsom ráadásul külön teraszos termesztésre ajánlott, nem magasra növő fajta volt.

Petrezselyem szőnyeg középen nyamvadt paradicsommal

A kisebb ládákba bazsalikomot, borsikafüvet, retket és fokhagymát ültettem. Mint arról már korábban beszámoltam, retek lett, de nagyon csípős. A hagymák viszont szépen nőttek, volt is belőle egész nyáron újhagyma, ami meg eddig nem landolt a fazékban, az meg egész tisztességesen megfejesedett, az illata meg valami szédületes.

Lila hagyma, vörös hagyma

A kertben szintén szép lett a hagyma, amit már csak azért is nagy szám, mert beszéltem olyan húsz éve kertészkedő emberrel, akinek az aszály miatt még a hagyma sem jött össze. Nálam viszont ez a fokhagymáról mondható el. Tavaly sem lett valami fantasztikus a fokhagymám, de idén egyszerűen eltűnt a földben. Ami maradt (kertben, teraszon egyformán), az alig lett nagyobb mint a ledugott gerezd.

A minyuri fokhagyma

A fűszernövények viszont gyönyörűek lettek, a bazsalikomok különösen meg is próbálok átteleltetni két tövet. Petrezselyem is lett bőven, ahogy a borsikafűre, a kakukkfűre és a rozmaringra sincs egy rossz szavam sem, nem úgy a paradicsomra. Megnőtt, virágzott is, de a termés egyszerűen nem érkezik és valószínűleg már nem is fog. Bevallom nem is nagyon bíztam a dologban.

Tavaly ugyan sikerült egy datolya paradicsomot a termésig elvinni a teraszon, ez azonban csak pár szemet jelentett. A kétségeim oka az volt, hogy még a nagyobb ládában is keveselltem a földet egy ekkora növénynek. Ehhez képest a legjobban egy normál virágládában teljesített a paradicsom. A dolog okát nem látom, főleg hogy itt aszályról nem beszélhetünk, hisz majd minden nap locsoltam, épp ezért nagyon érdekelne, hogy kinek miképp alakult a paradicsom a teraszon?

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

6 hozzászólás

 1. Horváth Judit hozzászólása:

  Szia! Nálunk azt hiszem négyféle paradicsom van a kertben, de sajnos elég későn ültettük a palántákat és nem is öntöztük egyenletesen, csak időnként. Nemrégen kezdtek csak teremni, pici szemek vannak rajtuk és sok szét van hasadva (gondolom ez az öntözés miatt van). Az ízük jó. Más kertekben viszont nagyon szép, dús terméseket látok, ahogy nálunk is volt tavaly, szóval szerintem mi rontottuk el a késői palántázással.

 2. kalib hozzászólása:

  Nálunk véletlenül hullhatott bele egy paradicsommag a teraszra akasztott virágládába, de szépen kikelt a növény. Most van rajta öt bogyó, méretre nagyjából fele akkorák, mint a kertbe ültetett növényeken, de szépen pirulnak, és nem repedtek ki. Amorfnak amorf, de aranyosak.
  Ezen kívül idén minden haszonnövény szabad földben termett, most először láttam, miként terebélyesedik hatalmas cserjévé a bazsalikom. A retek itt sem volt egy sikerágazat, de a fokhagymafüzéremre roppant büszke vagyok :) . És persze a legjobb ötlet a rukkola volt, egész nyáron volt salátánk. Szerintem az ládában is simán megteremne.

 3. Szabó ERika hozzászólása:

  Kedves Erika!
  Én pár éve kezdtem a kertészkedést, szóval nem vagyok szaki. Tavalyelőtt koktél paradicsom volt nálam 3 típus, a kedvencemből magot tartottam meg, amit idén hajtattam ki februárban, majd később ki a kertbe.Nem öntöztem és a kötözésen kívül semmit nem csináltam vele, kb. 2,5 m magasra nőttek és 1,5 hónapja folyamatosan terem. Hétvégén kb. 5 kilót szüreteltem 6 tőről és még virágzik. Szüleimnek is adtam, náluk soha nem érett be a paradicsom – hideg a vidék – idén minden reggel frissen szedett paradicsom volt az asztalon. Amíg lehavazik virágzik. Ha gondolod szívesen adok :-) !

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Először is nagyon köszönöm a mag lehetőséget:)A gond viszont nem a kertben van, hanem a teraszon. A kertben szépen terem a koktélparadicsom is, a normál paradicsom is. A teraszon nem lett semmi, de szerintem a fajtával volt a gond. Vettem egy direkt teraszra való, alacsonyabb fajta magját. Biztos, h nem volt jó ötlet, mert nem termett semmit, míg a koktélparadicsom tavaly a teraszon is termett. Levontam a konklúziót, jövőre nem veszek ilyet. És gratulálok a szép terméshez!