Növények a falakon

Szépen hangzik, hogy tartsunk növényeket, termesszünk magunk zöldségeket, de ez kert vagy terasz híján elég nehézkes tud lenni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nincs megoldás a problémára.

Urbio

Manapság a környezetünkkel kapcsolatban kevés pozitív változást észlelhetünk. Ezen ritka és üdítő kivételek egyike a növekvő környezettudatosság, ami a designereket is megmozgatja. Ennek eredményeképp mindenféle praktikus dolgok születnek. Az alábbi válogatás a fentebb említett növény elhelyezési problematikát járja körbe. Szerepel köztük  látványos, nagyobb és kisebb helyigénnyel rendelkező, megvásárolható és csak terv szinten létező, egy dolog azonban közös bennük: nagyszerű inspirációs források.

Auxano
A Philip Houiellebecq designer hallgató tervezte Auxano alapvetően fűszernövények helytakarékos termesztésére született. Maga az edény bonyolult, nem hiszem, hogy otthoni barkácsolással létrehozható lenne, viszont a sínmegoldás gond nélkül alkalmazható akár nagyobb cserepek esetében is. Az Auxano még nincs kereskedelmi forgalomban, de a tervező szándékai szerint rövid időn belül megkezdődik a termék gyártása és forgalmazása. A projekt részleteit megtalálják itt.

Auxano

Urbio
Szintén a szabad falfelületek hasznosítását tűzte ki célul az Urbio. A két fiatal designer, Beau Oyler és Jared Aller, tervezte tárolórendszer azonban nem csupán növények elhelyezésére alkalmas. A modulrendszer a falra rögzített mágneses elemre épül, amelyhez aztán kedvünk szerint csattinthatunk különböző méretű és formájú edényeket. Hogy ezekben ceruzát, fogkefét vagy virágot tartunk, az csak rajtunk múlik. Az Urbio megvásárolható itt, egész jutányosan. A fali elem 75-175 dollár, míg a kiegészítő edények ára 15 és 35 dollár között mozog.

Live Screen
Lényegesen komolyabb és látványosabb megoldás a Danielle Trofe tervezte Live Screen, ami azon túl, hogy növényeket tarthatunk benne, nagyszerű térelválasztó lehet. Ráadásul a locsolással sem kell bajlódnunk, ugyanis a speciális vízmozgató rendszerrel ellátott Live Screen önmagát locsolja. A dolog mikéntjéről és a projekt részleteiről itt találnak bővebb infót. És mielőtt elfelejteném: a Live Screen egyéni rendelés alapján, de megvásárolható.

Live Screen

Növényekkel a nap ellen
Az alábbi ötletet Paolo Callegari jegyzi és a Virginia Tech nevű rendezvényen mutatta be. Sajnos ennél többet nem találtam róla, de a dolog lényege az, hogy a növényeket használja napárnyékolónak. Ez önmagában sem rossz elképzelés, de ő ezt kiegészítette azzal, hogy lombhullató növényeket ültetett. Így a növények nyáron árnyékolnak, télen viszont beengedik a napfényt. A képen látható növényrendszert pedig magunk is létrehozhatjuk egy polc vagy létra segítségével.

Paolo Callegari a növényfallal

A bejegyzés kategóriája: Öko tipp
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.