A fűszertartósítás hat módja

A fűszernövények tartósításának több módja is van, azonban ha szeretnénk igazán kihasználni a dologban rejlő lehetőségeket, akkor érdemes több különböző módszerrel dolgozni.

Kakukkfű a konyhában

Növények a konyhában
Az egyik legjobb módszer ha átteleltetjük a fűszernövényeket. Ezzel egy gond van, hogy nem minden növény alkalmas erre. De lássuk, mi az ami igen. Ha vetettünk petrezselymet, akár csak cserépbe, ládába a teraszon, akkor azt csak be kell majd pakolni a konyhába. Ez igaz a rozmaringra, az oreganóra vagy a kakukkfűre. A bazsalikom már keményebb dió. Állítólag nem bírja ki a telet lakásban, amit annyiban cáfolnék, hogy nekem kétszer is sikerült átteleltetnem. Ami viszont biztos, hogy tél végére a növény megnyúlik és erőtlenek lesznek a levelei, akárcsak azok íze. A menta is jól bírja az ilyesfajta kiképzést, míg a nagyobb termetű növények (pl. a borsikafű) már csak méretüknél fogva sem alkalmasak a benti tartásra.

Szárított petrezselyem

Szárítás
Legkézenfekvőbb módszer a szárítás, ami nem csak egyszerű, de a fellógatott fűszercsomók a konyhát is díszítik. Ráadásul ezzel a módszerrel bármilyen fűszer tartósítható és bármilyen ételhez felhasználható.

Sóval
A fűszersó is az egyszerű és nagyszerű konyhai találmányok közé tartozik, ráadásul ezzel a módszerrel igazán hosszú ideig megőrizhetjük a fűszereknövények ízét. Az elkészítését részleteit megtalálják itt.

Olajjal, ecettel
A fűszeres ecetek, olajok elkészítése sem nagy ördöngösség. Kell hozzá egy jól zárható üveg, olívaolaj vagy ecet. Ez utóbbit ráadásul magunk is előállíthatjuk, mint arról nem olyan rég volt is szó.
A metódus a következő: a megmosott, megszárított friss fűszereket (többfélét is választhatunk, attól függően mire szeretnénk majd használni a kész olajat/ecetet) berakjuk az üvegbe, felöntjük, lezárjuk, sötét hűvös helyre rakjuk. Ha kész, akkor kivehetjük belőle a fűszereket, de benne is hagyhatjuk. Ha igazán tiszta olajat/ecetet szeretnénk, akkor a fűszereket rakjuk egy géztasakba, így a növény részei nem esnek bele a lébe.

Ha most készítünk párat, akkor egyben a karácsonyi ajándékot is letudhatjuk, addigra pont szépen összeérnek az ízek. A dolognak egy hátránya van: csak olyan ételeknél használható, amelyek igénylik az olajat/ecetet. Viszont ha valakinek sószegény diétát kell tartania, akkor a fűszerolajakkal ha nem is sós, de azért valami ízt tud csempészni az ételekbe.

Fagyasztás
A fagyasztás elég jól működik majdnem mindegyik fűszernövénnyel.  Tavaly erről is volt szó, megnézhetik itt. Amit ezzel a módszerrel kapcsolatban kiemelnék, hogy könnyen adagolhatóvá teszi a fűszernövényeket, plusz bármilyen étel főzésénél felhasználhatók.

Petrezselyem fagyasztásra készen

Olajos-vajas fagyasztás
Ez az előző két módszer kombinációja. Készítünk egy fűszeres olajat vagy vajat, majd lefagyasztjuk jégkockatartóban. Felhasználása szintén korlátozott , hacsak azt a lehetőséget nem vesszük, hogy egy hideg téli este a frissen sült kenyéren olvad szét egy fűszeres kocka. Szerintem már ezért is megéri.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Receptek
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.