Puff mosógépből

A blogon volt már szó házi készítésű virágládáról, melegházról, esővíz-gyűjtőről, de most egy igazán különleges darab következik.

Mosódob puff

Újrahasznosítani, nem csak jó, hanem több értelemben is gazdaságos dolog, ami egyre több ember fantáziáját mozgatja meg. Különösen érdekes, hogy ugyanazon ipari hulladékokból más országokban más-más stílusú tárgyak születnek. Úgy hogy aki a globalizáció okán siratná az egyediséget, az megnyugodhat: lehet, hogy a nagyipari termelés sztenderdek mentén halad, de amíg lesznek hippik, rockerek és ügyes kezű designerek, addig a kreativitás nem fog megállni egy huszadszorra újratervezett logónál.

Fekete-narancs puff

A megfelelő szemétpolitika mindenhol fontos, de különösen örülnének neki Libanonban, ahol a lakossági hulladék 40%-át illegális szeméttelepeken tárolják és még a legális telepek fele is hagy maga után kívánnivalót, már ami a közegészségügyi elvárásokat illeti. Ezt a tempót napi 4 ezer tonnányi szemét mellett viszik, aminek csak a 10%-át hasznosítják újra. Hogy ez mennyire kevés, azt jól mutatja, hogy Magyarországon (egy 2009-es adat szerint) a szemét kb. 15%-át hasznosították újra, míg Németországban a 48%-át.

Épp ezért találta ki Xavier Baghdadi és Lea Kradokian, hogy olyan tárgyakat terveznek, amelyekben maradéktalanul fel tudják használni a keletkező ipari hulladékot. Így születtek meg a mosógépdobból készült – mind mintájukban mind funkciójukban – abszolút autentikus hímzett puffok.

Gyergyói keresztszemes kezdőknek

A készítésről csak nagy vonalakban nyilatkoztak, de szerintem ügyes kezű barkácsolóknak nem jelenthet problémát. A megtisztított dobot lefestették, és tradicionális arab mintákat idéző módon kihímezték. A tetején levő párnát bármilyen anyagból elkészíthetjük, a tölteléke pedig lehet szivacs, tönköly vagy a megunt kispárnákból maradó toll is. A lábakhoz konyhai eszközök műanyag alkatrészét használták, de szerintem dundibb parafa dugó (pl. pezsgős) a tökéletes választás: teherbíró és nem csúszik.

és haladóknak

A hímzésről még annyit, hogy ugyan most mindenhol a kalocsai megy – amit kicsit nehéz egy ilyen szögletes felületen megvalósítani – attól még nem kell lemondanunk feltétlenül a magyar motívumokról. Itt van például a gyergyói keresztszemes, ami nem is olyan lejáratott, plusz abszolút mosódob kompatibilis.

A mosódob puffok egy kiállításon is szerepeltek, amiről itt olvashatnak bővebben és nézhetnek meg több képet.

A bejegyzés kategóriája: Öko tipp
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.