Kezdjük újra a kertet!

Ha valaki idén még egy hagymát sem dugott le a földbe, még akkor is csinálhat kertet. A profik meg persze másodvetést.

A másodvetés klasszikus ideje június vége, de tekintve a folyamatosan változó és melegedő időjárást, sajnos nem hiszem, hogy működnének azok az ökölszabályok, amik pár évtizede, nem is szólva a pár évszázaddal ezelőttiekről. Én például idén, adminisztratív okok miatt, kb. 3 héttel később kezdtem a kertet. Ezért van az, hogy még csak zöldellnek a paradicsomok és a paprikák, míg tavaly ilyenkor már szüreteltem. A csúszásnak azonban vannak előnyei is. Így legalább a növények egy része megúszta a szárazságot, bár így is van amit teljesen bedarált a meleg; a salátáim ki se keltek.

Na de itt a második esély. Ha nem is mindenből, de lehet és érdemes próbálkozni második körrel augusztusban. Itt jelezném, hogy tekintve, hogy augusztus 2-a van, amit egyébként július végére javasolnak, azt belevettem az augusztus elejébe. Nem hiszem, hogy két naptári nap sokat számítana. Viszont általános jó tanács, hogy ha biztosra akarnak menni, akkor rövid tenyészidejű fajtákat válasszanak és ügyeljenek a locsolásra, mert száraz földben nem kelnek ki a magok. És a másodvetés az első vetéssel megegyező értékű, tehát itt is alkalmazni kell a vetésforgót, azaz nem ültethető ugyanoda az adott növény, ahol idén már volt egyszer.

Augusztus eleje
Cékla
Cikória
Endívia
Jégsaláta (bár kétesélyes)
Kelkáposzta
Kínai kel
Sárgarépa
Spenót
Sóska (egész hónapban)
Zöldbab
Zöldborsó (nagyon vízigényes, így csak akkor, ha sokat tudunk locsolni)

Augusztus közepe
Fejes saláta
Retek

Augusztus vége
Galamb(Madár)begy saláta

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

5 hozzászólás

 1. Kiss-Kovács Katalin hozzászólása:

  Hihhetelen, hogy másfél hete vetettem el a céklát, répát és mángoldot és az első kettő már ennyi idő után kikelt, pedig nem locsoltam minden nap (mondjuk megtette helyettem az Ég)! Tavasszal ugyanehhez 3-4 hét kellet… A mángoldot pedig lesz ami lesz alapon kipróbáltam, mert ha lehet spenótot és sóskát is, akkor talán Ő is belefér :) Apropó spenót: világ életében gazdálkodó nagyapám szerint másodvetésben csak augusztus 20. után érdemes vetni mert “rövid nappalos” növény és emiatt csak ilyenkor kel és nő jól. Ti hallotattok már erről?

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Én ezt a “rövid nappalos” kifejezést még nem hallottam, de nagyon tetszik:) Az aug. 20-ban meg van ráció, de szerintem nagyon függ attól is, h mennyi az adott mag tenyészideje. Röviddel biztos oké, hosszúval nem hiszem. Másrészt aug. 20. volt régen a klasszik dátum, amikor csettintésre vége lett a nyárnak. Ez mostanában nem mondható el, simán lehet, h folytatódik a meleg, így hiába rövidülnek a nappalok, a hőség és a szárazság megmaradhat. Ha vetettél más spenótot, akkor majd lécci írd meg, h sikerült. Én most fogok, meglátjuk, melyikből mi lesz:)

   • Kiss-Kovács Katalin hozzászólása:

    Spenótból most majd a bolti magból vetett, de felmagzott spenótom magját fogom használni. Nagyon kíváncsi vagyok én is az eredményre :)

 2. Gündert Ibolya hozzászólása:

  Imádjuk a spenótot, de a mángoldból még finomabb. Sőt laskára vágva a barna rizsbe is szoktam tenni. Nekünk bejön.

  • eszti hozzászólása:

   decemberben olvasom a spenótos írásokat és közben a tavaszra gondolok. Én az újzélandi spenótot szoktam vetni és nagyon jónak tartom. Egész nyáron szedhető és következő tavasszal az elszórt magok kikelnek, így olyan mintha évelő lenne.