Mi a baj a paradicsommal?

Gyakori paradicsom problémák következnek, természetesen a megoldással együtt.

Óriás paradicsom

Sárguló levél
Okozhatja a vízhiány, de ha eleget locsolunk és mégis sárgás, akkor az ok foszfor vagy kalcium hiány. Ennek pótlására locsoljuk kalcium pezsgőtablettás vízzel (1 tabletta – 1,5 liter vízhez), de még jobb megoldás a tojáshéj és a tej használata, mint arról már volt is szó. A sárgulás oka lehet még, hogy rossz időpontban locsoltunk, mikor még tűzött a nap a növényekre. Amellett hogy nem gazdaságos a déli verőfényben locsolni, hisz a víz nagy része elpárolog a levegőben, a levélre hulló vízcseppek nagyítóként működnek, többszörösére erősítve a napsugarakat, amitől megégnek a levelek. Locsolni reggel és este kell, kivéve, ha felhős az ég, de akkor meg valószínűleg esni fog, akkor meg ugye minek.

Konyulás, kiszáradás
Az ok nyilvánvalóan a vízhiány, a megoldás pedig a rendszeres locsolás és a föld nedvességtartalmának megőrzése. Ez utóbbi cél elérése érdekében érdemes még a virágládákat is mulcsolni, a kertben pedig törekedjünk rá, hogy vagy mulccsal vagy növényekkel, de takarva legyen a föld. Ez igaz az árnyékosabb kertekre is, mert nem csak a nap szárítja a földet, hanem a szél is.

Megrepedt héjú paradicsom
A repedt héjú paradicsom azt jelzi, hogy túl sok víz jutott a növényhez, a termés már nem tudja megtartani. Egy ilyen aszályos évben ennek az esélye kicsi, viszont egy ilyen aszályos évben a repedt paradicsom – gyenge, kornyadt levelekkel párosulva – jelezhet vízhiányt is. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy lehet, hogy a megrepedt paradicsom nem szép, de az ízén, minőségén ez mit sem változtat, nyugodtan megehetik.

Foltos levél
A paradicsom alapvetően problémamentes növény, de megtámadhatja üszög, penész. Az ok a rendszertelen locsolás, a szellőzés hiánya (üvegházi termesztés esetén) és a nem megfelelő mennyiségű napfény. Ez utóbbin nem lehet segíteni csak majd jövőre (amikor ügyeljenek rá hogy napos helyre kerüljön a paradicsom), a másik két probléma viszont a jelenben is megoldható: locsoljunk rendszeresen, szellőztessük az üvegházat. A növény jó eséllyel összekapja magát, de ehhez az is kell, hogy minden rothadt, fertőző levelet eltávolítsunk a növényről.

A levél lehet úgy is foltos, hogy apró barna pöttyök jelennek meg rajta, amik aztán sebszerű lyukká alakulnak. Ennek oka szintén a kalcium hiány, megoldás ugyanaz mint fentebb.

Ezzel együtt remélem, hogy mindenkinek szépen nő a paradicsom, akár a teraszon, akár a kertben. A képen látható paradicsom még nem saját, ajándékba kaptam, de gondoltam megmutatom mert igazán szép, grandiózus darab. Le is mértem, 56 dkg!

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

2 hozzászólás

  1. Sallai-Telek András hozzászólása:

    Örülök ennek az oldalnak. Ki is próbálom a tojásos kúrát.
    Sajnos nekem pár koktélpari tő teljesen elszáradt. De szerintem én voltam a hibás,túl sok polyfeedet kapott. Viszont a mini csokoládé paradicsomom gyönyörű.

    • Szanyi Erika hozzászólása:

      Hát a műtrágya az nem jó, ráadásul könnyen túladagolható. De ha találsz még vhol palántát érdemes újrakezdeni. Vszg meleg lesz a szeptember, akár még összejöhet egy őszi szüret.