Magamat ismerve nem ez volt az utolsó növény, amit a neve miatt ültettem, de ez ráadásul szép is.
A sáfrányos szeklice azonban nem csak szép, hanem sokoldalú fűszernövény is. Szárított virágját lehet használni a konyhában, a sáfrány helyettesítésére. Íze nem nagyon van, de szép színt ad az ételnek. Aranylik tőle a húsleves, sárgállik a vaj, világít a mártás. Pirosas színt is elérhetünk vele, akkor egyszerűen többet kell belőle használni.
Gyógynövény is. A virágból régen köhögés elleni teát főztek, nyákoldó hatása miatt. Napjainkban viszont inkább a magjáért mint a virágáért termesztik. A magból nyert olajat forgalmazzák élelmiszerként is, de különleges gyógyhatással is bír: csökkenti a koleszterinszintet és gyógyítja a vizelet visszatartási problémákat. Ez utóbbi gondra egyébként a tea is megoldás jelent.