Virágzik a szeklice

Magamat ismerve nem ez volt az utolsó növény, amit a neve miatt ültettem, de ez ráadásul szép is.

Sáfrányos szeklice

A sáfrányos szeklice azonban nem csak szép, hanem sokoldalú fűszernövény is. Szárított virágját lehet használni a konyhában, a sáfrány helyettesítésére. Íze nem nagyon van, de szép színt ad az ételnek. Aranylik tőle a húsleves, sárgállik a vaj, világít a mártás. Pirosas színt is elérhetünk vele, akkor egyszerűen többet kell belőle használni.

Így néz ki az egész virág

Gyógynövény is. A virágból régen köhögés elleni teát főztek, nyákoldó hatása miatt. Napjainkban viszont inkább a magjáért mint a virágáért termesztik. A magból nyert olajat forgalmazzák élelmiszerként is, de különleges gyógyhatással is bír: csökkenti a koleszterinszintet és gyógyítja a vizelet visszatartási problémákat. Ez utóbbi gondra egyébként a tea is megoldás jelent.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.