A kapor

Két dolog elképzelhetetlen kapor nélkül. Az egyik a tökfőzelék, a másik a kovászos uborka, pedig a kapor jóval többet tud ennél.

A kapor virága

Például nagyszerűen passzol a tejes dolgokhoz, így készíthetünk vele fűszervajat, körözöttet, joghurttal saláta öntetet. Emellett tartósító hatása is van, úgy hogy az íze mellett ezért is érdemes belerakni a kovászos uborkába és a savanyúságokba. A kapor három formában használható: a magja, a virága és a levele.

A kapor magja

Bár az egész növény gyógyhatású, legerősebb a magja, ami enyhén nyugtató hatású és segíti az emésztést. Azon már nyilván nem lepődik meg senki, hogy mint minden jó hatású növénynél, ennek is régen varázserőt tulajdonítottak.

A kapor levele

Részletes főzési tanácsokba nem óhajtok most beleveszni, de a lényeg, hogy a virágot savanyúságokhoz jó használni, míg a leveleket főzéshez, de ez utóbbi ügyeljünk arra, hogy csak a végén tegyük az ételbe, mert a főzéssel a friss elveszíti az aromáját (ez egyébként nem érinti a szárított levelet). Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni, hogy a magok elveszik a szájszagot. Cserébe viszont kapor szagunk lesz, úgy hogy erre a célra még mindig a petrezselyem az igazi.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.