Petrezselyem és petrezselyem

Látványos prezentáció következik, hogy miért érdemes otthon petrezselymet termeszteni.

A petrezselyemről még magában nem volt szó, pedig egy szuper növény. Könnyen termeszthető kertben, teraszon, sőt akár egy cserépben is a konyhaablakban. A lakásban a telet is kibírja, így bármikor lehet friss petrezselymünk. Föld, mag, locsolás, ennyi.

Emellett nagyon egészséges. Magas az ásványi anyag és C-vitamin tartalma és emésztéssegítő és vízhajtó hatása is van. A levelek nyersen rágva pedig nem csak hasznos tápanyagokat juttathatunk a szervezetünkbe, de tisztítja a légutakat és semlegesíti a kellemetlen szájszagot. Bizony, még a fokhagymáét is, úgyhogy rágó helyett ideális. Végül, de nem utolsó sorban, nagyszerű fűszer, amit a magyar konyha nem is feled. Leves nem készülhet nélküle, ahogy tudjuk, hogy petrezselymes krumpli nélkül sem élet az élet. Pont ezért nincs bevásárlás petrezselyem nélkül.

Így tettem magam is minap, mert az ömlő esőben nem akaródzott kimenni a kertbe. Amit korábban hoztam elfogyott, a teraszon meg, akkor még, nem volt elég nagy a termés. Az alábbi képen a vásárlás után egy nappal látható a petrezselyem, ami a vételkor még friss zöld színben pompázott.

Piaci petrezselyem

Ezen a képen pedig a saját, kertben szedett petrezselymem van. Múltkor elfelejtkeztem róla, egy egész éjszakára benn maradt a táskámban, egy nylon zacskóban. Reggel persze fejhez kapás, vízbe rakás. Túlzottan nem viselte meg, még öt napig főzőcskéztem vele.

Saját petrezselyem

És így néz ki a petrezselyem a kertben. Nem vetettem, tavalyról maradt, magától nő. Mint látható pár már virágzik, de én direkt hagyom, hogy elszórja a magját. Ha azonban ezt nem szeretnék, akkor le kell csípni a virágját és folytatódhat a szüret.

Virágzik a petrezselyem

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.