Mi van ha kukacos a cseresznye?

Érik a cseresznye, ezzel pedig együtt jár a termés mustrálgatása. Mert mi van ha kukacos a cseresznye és mi van ha megesszük a kukacot?

Mindig is érdekelt ez a kukac mizéria. Jó pár cseresznyefát megmásztam eddigi életemben, de sosem aggódtam a kukacokon, azt gondoltam ez a friss cseresznye járulékos költsége. Az is igaz, hogy soha senki nem mondta, hogy baj lenne, ha az ember megeszi a kukacot. Viszont volt, aki azt mondta, hogy nem szereti az ízét. Én sose éreztem különbséget, rossz ízt végképp nem. Nyilván akkor kiköptem volna.

A kukac egyébként igen egyszerűen eltávolítható a cseresznyéből, csak vizet kell rá engedni. A kukacok megfulladnak, a tetemük meg felúszik a víz tetejére. Viszont van, akinek ez a módszer sem megfelelő, mert hogy a kukac kakija benne marad. Nekem ez sose jutott eszembe, az azonban igen, hogy és akkor mi van?

Mivel ez a dolog már régóta piszkálta a csőrömet, úgy döntöttem a végére járok, és nem nyugszom, amíg szakszerű választ nem kapok. Ez meg is érkezett ma, amiért ezúton is köszönet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerbiztonsági és Kockázatértékelési Igazgatóságnak és a Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságnak. A legfontosabbak a következők.

- a cseresznyében nem kukac van, hanem a gyümölcslégy lárvája, szakszóval nyű
- a nyüves cseresznye onnét ismerhető fel, hogy lyuk van rajta és/vagy puha
- a nyű sokaknak undorkeltő. Elfogyasztása (beleértve a gyümölcsben található ürüléket is) okozhat allergiát, de ez nagyon, nagyon ritka. Ehhez konkrétan cseresznyenyű fehérje allergiával kell rendelkezni. Arról, hogy valakinél egészségkárosodást okozott volna egyáltalán nincs adat, tehát nagy valószínűséggel erre nem volt példa.
- szokás mondani, hogy „ugyan már, legalább jut belénk egy kis fehérje is”. Ez igaz, de a gyümölcslény lárvája nem szerepel a fogyasztásra ajánlott rovarok listáján. A szöcske mondjuk igen.
- A kukacosság mértékére is vonatkozik egy szabvány (ENSZ/EGB speciális szabvány), amely értelmében a legszuperebb minőségű cseresznye esetében is megengedhető 2% kukacosság/nyüvesség.
- Az összes fenti információ vonatkozik a meggyre is.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.