Eper és bor

Epret ugyan nem ültettem, de venni azért vettem.

Nagyon szeretem az epret és minden évben nagyon várom. Régen az ára intett türelemre, amióta azonban tudom, hogy miképp is készül a spanyol eper, a szabadföldi magyar epret várom nagy, nagy türelemmel. De eljött a pillanat, vége az epekedéssel töltött hónapoknak: van friss eper, megfizethető áron, irdatlan mennyiségben.

Én kb. egy hete epret eszem reggelire, ebédre, vacsorára. De már lehiggadtam, így felválthatta a mennyiséget a minőség és megszületett az eper sörbet (ejtsd szörbet). A sörbet – nemzetközileg sorbet (szorbet) – a szalmonellabiztos fagyi ős. Nincs benne se tojás, se tej, se tejszín. Ennek köszönhetően nem romlik és főzni sem kell. És nem utolsó szempont, hogy fél óra alatt elkészíthető belőle egy tonnányi. Én a már emlegetett River Café szakácskönyvéből merítettem az ihletet a saját receptemhez.

Eper sörbet

Hozzávalók:
1 kg eper
30 dkg barna cukor
3 dl vörösbor
4 gerezd narancs megszabadítva a héjától, minden fehér résztől
5 szem őrölt fehér bors

Elkészítése
Az epret kicsumázzuk, megmossuk és belerakjuk egy mixerbe. Hozzáadjuk a cukrot, a borsot és a narancshúst.

Eper és egyebek összeturmixolva

A narancsnál azért kell minden fehér részt leszedni, hogy ne adja át a kesernyés ízét. Ezt az egészet kb. 2 perc alatt összeturmixoljuk. Ha ez megvan, akkor hozzáadjuk a bort és mehet a fagyasztóba. A kész mennyiség 1 liter sörbet lesz.

Ilyen a színe borral

Ennyi az egész, ráadásul iszonyú finom és sokáig eláll. Amire figyeljenek, hogy gyümölcsös vörösbort válasszanak. Egy markáns vagy barrikolt bor szétüti az egészet. És ebben az esetben különösen él az a szabály, hogy nem főzünk olyannak, amit nem innánk meg.

És készen, fagyasztás után

Ez nem azt jelenti, hogy múzeumi ritkaságot kell beleönteni, egy középkategóriás 1500-2000 forintos bor teljesen megfelel és költségben sem dobja meg nagyon. Az alapanyagok így is kijönnek maximum 1000 forintból, ami ennyi különleges édességért szerintem igazán nem sok.

A bejegyzés kategóriája: Receptek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.