Hogyan gyűjtsünk esővizet?

Végre esik az eső, lehet gyűjteni az esővizet. A mikéntje nem bonyolult, elég kirakni egy hordót a szabadba, azonban a módszer továbbfejleszthető. Profin, olcsó, házilag elkészíthető víztárolók következnek.

Nyuszis hordó

Lássuk mi kell a házi vízgyűjtőhöz. Először is kell hozzá egy hordó. Ez lehet műanyag, fa, fém, de arra ügyeljenek, hogy ne olyan legyen amiben vegyszert vagy olajat tároltak. A vegyszer mérgező, az olajat meg soha nem fogják kimosni, még ha annyi mosószert is használnak el amennyi egy évi mosogatáshoz elég lenne.

Tartsák a hordót lefedve. Különben nem csak öntözővizük lesz, hanem egy extra produktív szúnyogfarmjuk is.

Végül, ha lehet, árnyékos helyre rakják a hordót. A nap és a meleg hatására ugyanis hamarabb poshad a víz.

Alább a szuper praktikus házi vízgyűjtők, amik kapcsán a legjobban attól vagyok oda, hogy mindegyikbe szereltek csapot. Így nem csak merhető, zúdítható az összegyűjthető a víz, hanem adagolható is. Eddig eszembe se jutott, hogy ilyet is lehetne, pedig de, ráadásul igen egyszerűen.

Vízgyűjtő kukából
Alapból nem kell hozzá más, csak egy nagy, masszív műanyag kuka. A tetejére egy lyuk, az oldalába egy vagy két csap és kész is. Az ügyes kezű feltalálót Donnie Dillonnak hívják, nála megtalálják az elkészítés pontos mikéntjét.

Vízgyűjtő szemeteskukából

Vízgyűjtő műanyag gallonból
Itt a kiindulási pont nem a klasszikus hordó, hanem egy műanyag gallon, itthon leginkább vízautomaták tetején látni ilyet. Az alkotó egy műanyag csövet rakott a nyílásba, így ösztökélve befele a vizet. Előnye, hogy a kis nyílás miatt egyszerű zárva tartani, viszont én biztos hogy nem csövet raknék oda, hanem egy széles szájú tölcsért. Ha pedig elállt az eső, akkor egy nagyobb dugóval biztonsággal lezárható.

Vízgyűjtő műanyag gallonból

Vízgyűjtő boroshordóból
Ez a kedvencem. Egy fa boroshordó mindig jól néz ki, ráadásul Chouf bevezette az eresz vizét a hordóba, így tényleg egy csepp sem megy kárba. Én ennek kapcsán egy dolgon gondolkodtam el, hogy mi történik, ha túl sok az eső?

Vízgyűjtő boroshordóból

A megoldást egyértelműen egy túlfolyó beépítése oldja meg, úgy hogy ha ezt választják, ne feledkezzenek meg róla. És ugyan kevésbé esztétikus, de ezt megépíthetik a műanyaghordóból is.

És szépíthető is a hordó. Lehet nyuszis, de elfér rajta egy egész virág csendélet is:

Virágos hordó

Csillagok háborúja rajongóknak pedig kihagyhatatlan az alábbi darab, ami ugyan nem házilag készült, viszont itt megrendelhetik.

R2-D2 hordó

A bejegyzés kategóriája: Öko tipp, Technikák
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.