A sokoldalú pizzaszeletelő

Tegnapi ígéretemhez híven, most kiderül, hogy mire jó még a pizzaszeletelő és az almacsumázó.

Nem tudom kinek mekkora a konyhája, az enyém nem túl nagy. Ebből kifolyólag nem szoktam egybe sütni malacokat, hurkát tölteni, de ami a legfontosabb, hogy kerülöm a fölösleges konyhai eszközöket. Egyrészt azt gondolom, hogy egy jó szakácsnak jó kések kellenek, nem egy csomó csetresz. Másrészt majd akkor lesz külön grapefruit pucoló késem, amikor provence-i házam. Abban nyilván akkora lesz a konyha mint a mostani lakásom.

Szóval ezen két tárgy (pizzaszeletelő, almacsumázó) kapcsán is azon gondolkodtam, hogy mire lehetnek még jók? Pizzát például késsel is kiválóan lehet vágni. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy direkt rendeltem pizzát kísérleti céllal és azért azt kellett tapasztalnom, hogy szeletelővel némiképpen gördülékenyebben megy a pizzadarabolás.

Almacsumázóhoz sose volt közöm, így azt is kipróbáltam. Hozta az elvárt teljesítményt, amin felbuzdulva kipróbáltam körtén is. Tocsogós kaland lett vége, én a továbbiakban nem fogom erőltetni. De aztán rájöttem, hogy ezzel a két eszközzel egy régi álmomat válthatom valóra, az olasz friss tésztát!

Így néz ki a durumliszt. Kicsit drappos, kicsit szemcsés.

Bár itthon inkább a tojásos tészta dívik, én szeretem a durumtésztát. Nekem ízlik, plusz sok tésztát eszem és nem hiszem, hogy jó lenne sok tojásos tésztát enni. Tudom, sokan pfújolnak rá, de ez addig tart, amíg nem ettek friss tésztát. Na az egy más világ. Az elkészítése is roppant egyszerű, ráadásul iszonyú gazdaságos. Vehetnek durumlisztet is, de létezik külön tészta liszt, kilója kb 320 Ft. Két főre én 25 dkg tésztát számolok, ennek az előállításához kell 20 dkg liszt, 10 dkg víz és egy kis só. Ez azt jelenti, hogy a két főre elegendő tészta 70 forintba kerül.

És így a kellemes lágy nyers tészta

A tészta elkészítését láthatják alább. Nekem (még) nincs fa gyúródeszkám, ezért a kicsi bénázás, de még így is nagyon hamar megvolt. A szuper pizzaszeletelőnek köszönhetően pedig könnyedén képeztem profi tagliatellét (széles metélt), míg a szélesebb darabokból farfalle (masni) lett az almacsumázó segítségével. Egy részét egyébként nem főztem ki, hanem kiszárítottam és később főztem meg, és úgy is nagyon finom volt.

A hozzávalók. A tészta 2-3 mm vastag

Felszeleteljük Ausztráliát

Téglalapokra vágjuk, amiknek a szélét megcakkozzuk az almacsumázóval.

A cakkos szélű téglalapokat középen összenyomjuk és kész a masni

A tagliattelléhez négyzet alakúra nyújtjuk a tésztát

A pizzaszeletelővel csíkokat vágunk belőle, és mint fentebb láthatták, kész is!

A bejegyzés kategóriája: Receptek
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás

 1. Szabi hozzászólása:

  alternativa lehet a sima, de éles kés :)

  a tagliatelle-hez használt tészta elég meglepően néz ki, lehet csak simán össze is hajtani a tésztát és simán késsel vágni, lehet a tészta lehet nem a legtökéletesebbre sikerült így kép alapján.

  szerintem csak nagyon profik tudnak tésztanyujtó tekerős gép nélkül érdemi tésztát előállítani erre a célra.

  a masni gyártás szuper ötlet!

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Tényleg teljesen jó tud lenni az éles kés is. A tagliatellés tészta meg abszolút jól sikerült, csak nekem nincs nyújtódeszkám. Megpróbáltam a műanyag konyhapulton, de odaragadt, így darabonként importáltam a konyhában fellelhető legnagyobb fa felületre, a vágódeszkára:) És nem mentegetőzni akarok, csak fontos, hogy a recept jó, a tészta jó, csak nekem hiányos a felszereltségem:)