Meddig jó a vetőmag?

A vetőmagoknak is van szavatossági ideje, lejárati dátuma. Kíváncsi voltam mennyire komoly ügy ez, a kísérlet eredményei alább.

Két gyorsan csírázó fajtával folytattam le a kísérletet. Az egyik egy bio retek mag volt, a másik egy nem csávázott koktélparadicsom mag. A régi magok szavatossága 2011. december, az újaké 2012 december.

Retek a lejárt magból

És az újból

Mint látható, különbség nincs, a lejárt magok is kicsíráztak. Szóval mielőtt mindent kidobnak, hogy újravásároljanak mindenből, érdemes tenni egy próbát.

Balra a lejárt, jobbra az új magból nevelt palánták

Ami még kérdés lehet, hogy milyen lesz az ízük, egyforma vagy különböző? Ha a tavalyi tapasztalatokból indulok ki, akkor egyszerűen szuper!

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

1 hozzászólás

  1. Sebők ANdrás hozzászólása:

    A lejárati dátum az, ameddig garantálják az adott mag osztályára vonatkozó kelési arányt (ez vagy rá van írva, vagy pedig kereskedelmi vetőmag, azaz IV osztályú). Utána is kicsírázik, legfeljebb a termelő nem vállal felelősséget, ha csak feleannyi kel ki. A magok csíraképessége általában jóval hosszabb, így igaz, hogy kiskerti viszonyok közt (főleg ha palántázunk) nem feltétlen kell eldobni a régi magokat én is használom őket.

    Komolyabb vetéshez azonban érdemes figyelni a szavatosságot is!