Virágláda ingyen

Lett újra fényképezőgépem, úgy hogy eljött a pillanat, hogy megmutassam mibe kerül a teraszon a paradicsom.

Mint írtam, a paradicsomnak nem elég a sima virágláda, mert az nem elég mély. Ebből logikusan következik, hogy nagyobb láda kell. Megnéztem, a szükséges méretű láda műanyagból kb. 6 ezer Ft/darab, fából pedig 12 ezer. Ez három ládával számolva, még ha műanyag is, 18 ezer forint, ami tekintve, hogy a reális terméshozam kb. 2 kiló paradicsom, meg 10-15 fej hagyma, elég feszítettnek tűnik. Úgy is, hogy a láda valószínűleg több évig használható.

A körtés láda kívülről

Ehelyett készíthetünk ládát házilag. A projekt alapja a gyümölcsös láda. Nem fogjál elhinni, de az összes fa gyümölcsösládát kidobják. A műanyagokat cirkuláltatják a zöldségesek, a fa viszont megy a kukába. A Hunyadi téri piacon levő csarnok oldalában például tucatszám állnak, de a nagy közértláncok sem csinálnak vele semmit, úgy hogy ott is elkérhetik a ládákat. Nyilván ott érdemes próbálkozni, ahol jóban vannak az eladóval-zöldségessel. Én először citromos ládában gondolkodtam, de aztán a véletlen megajándékozott három gyönyörű, masszív argentin körtés ládával. Azt hiszem életemben még nem örültem ennyire a kiterjedt világkereskedelemnek. Azonban ha nincs ekkora mázlijuk, akkor sem kell kétségbeesni, a citromos is teljesen megfelel a célnak. Maga a ládakészítés nem nagy ördöngösség és időben sem sok. Ami kell hozzá: erős nylon zsák, kavics, föld és festék. Nekem tényleg nulla forintban volt az egész. A ládákat kaptam, zsák és festék volt otthon, kavicsot meg kunyeráltam egy építkezésről.

És belülről

Ha viszont mindent venniük kell, akkor a nylon zsák kb. 800 Ft, a kavics (amit nagy szemű sóder néven kell keresni, különben homokszerű anyagot kapnak) 25 kilós zsákban 300 Ft, a lazúr festék 2000 Ft, de helyette beereszthetik nyers lenolajjal, ami 840 Ft/liter. Ez a mennyiség, becsléseim szerint 8 láda elkészítéséhez elég, összességében 2000-3100 forintért, ami darabonként 250-388 forintot jelent. Én a festést, olajozást nem hagynám ki, hogy ne ázzon szét az egész nyár végére, de ha ezen nem izgulnak, akkor 1100 forintban van az egész és még csinos is.

Alább láthatják a folyamatot lépésről lépésre. Először lekentem a ládát lazúr festékkel. Csak kívül festettem le, mert nem szeretném ha a föld festékkel érintkezne. Mint majd látni fogják, alapos munkát végeztem, majdnem teljesen el is tűnt a láda mintája. Ha szeretnék, hogy jobban látszódjon, akkor átlátszó festéket, lakkot vagy lenolajat használjanak. Az én festékemnek 2 óra volt az újrafestés előtti száradási ideje.

Száradnak a ládák

Amíg a ládák száradtak, átmostam a kavicsot a kádban. Hogy ne karcolja össze a zománcot, raktam alá egy régi törölközőt.

Kavicsmosás

A száradási idő után újrakentem a ládákat és kivittem a kavicsot is, hogy száraz legyen mire a ládába kerül.

Minden szárad

Amikor letelt a száradási idő, a félbehajtott kukás zsákot beleigazítottam a ládába és kilyugattam ott, ahol rés volt a lécek között, hogy a fölösleges víz majd ki tudjon folyni.

Nylon a ládában

Utána beleraktam a kavicsot, ami azért kell, hogy ha kifolyik a víz, ne mossa ki a földet.

Kavics a ládában

És aztán már csak föld kellett rá, és kész is volt!

A bejegyzés kategóriája: Technikák
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás

  1. gjuci hozzászólása:

    Helló, ez a láda milyen mély?

  2. Szanyi Erika hozzászólása:

    Hello,
    precíz méréseket végeztem, és: hossz: 50 cm, mélység 22 cm, szélesség: 30 cm.