Trágyázás házilag

Mindegy, hogy kert vagy terasz, a földet frissíteni kell. Adja magát a klasszikus trágyázás, de vannak jóval kivitelezhetőbb és olcsóbb megoldások is.

Hosszan lehetne viccelődni azon, hogy miképp kerül a tehén lepény a kertbe, no pláne a teraszra, milyen a szaga és így tovább, de a legfontosabb információ a tehén trágyával kapcsolatban, hogy tavasszal ne trágyázzunk! Tehén trágya csak ősszel kerülhet a földbe, mivel idő kell a bomlásához. Ha ez az idő nincs meg, a kaki rá kerül a magra, a növényekre, a termésre, mi meg majd megesszük. Nem folytatom. A lényeg, hogy ha ősszel elmaradt, akkor így jártunk, majd ősszel bepótolják.

De a marha trágyán túl is van élet, ráadásul az alábbi dolgok használatával nem csak a földdel teszünk jót, de még újrahasznosítunk is. És mindegyik könnyen alkalmazható úgy a kertben mint a teraszon.

Virágföld
Ez a virágládát használók számára hasznos. Nem kell minden évben lecserélni az összes földet. Forgassunk bele friss földet, jól locsoljuk be és minden rendben lesz.

Kávézacc
Tavaly is áradoztam róla, idén sincs másként. A földbe is beleforgathatjuk, de rakhatjuk a növények köré is. Úgy hogy tessék gyűjtögetni, úgy is szárazon az igazi. Viszont palántára ne kerüljön belőle. Hagyjuk, hogy a mag megharcolja a magáét. Amelyiknek nem sikerül magától, úgysem adna erős növényt

Tealevelek
Ugyanaz a helyzet vele mint a kávézaccal. Ha valaki filteres teát iszik bontsa ki a filterből a leveleket. A filter a földbe nem jó, a komposztba viszont mehet.

Tojáshéj
Csodás kalcium forrás. Egy dolgunk van vele, ki kell szárítani. Ha ez megtörtént, akkor tűzdeljük a növények köré. Virágkertészek szerint csodát művel a rózsákkal.

Tej
Ez a vega kertészek kalcium forrása. A kertet tejjel locsolni nem tűnik gazdaságosnak, de nem kell aggódni, nem a vizet kell elcserélni tejre. Íme a recept: egy rész tejhez adjunk négy rész vizet és ezzel locsoljuk a növény tövét, maximum hetente egyszer. Akárcsak a tojáshéjnál, ezt is gyenge, rossz tartású növényeknél érdemes alkalmazni, mivel a benne levő kalcium szépen megemeli. Ez egyébként nagyszerűen működik szobanövényeknél is. Próbálják ki, úgy fog állni a fikusz mint a katonatiszt.

Haj
Gusztustalannak tűnik, de a hajban rengeteg hasznos dolog van, például protein és keratin. A jó termésért persze nem kell csomókban tépkedni a hajunkat, az majd rá ér, ha nem terem semmi. Viszont ha otthon vágjuk a hajunkat összegyűjthetjük, ahogy a fésűből is. Lassan bomlik le, tehát nem lesz azonnali hatása. Magam nem próbáltam, de állítólag szuper lesz tőle a paradicsom.

Hal kaki
A feladat nem az, hogy bilire szoktassuk a guppikat. Viszont az akvárium koszos vize nem magától koszos. Szóval a használt vizet érdemes a növényekre önteni, mivel érthető okokból, igen gazdag nátriumban. Én ehhez annyit fűznék hozzá, hogy a kaki az kaki, így közvetlenül zöldségekre nem önteném. Viszont ősztől tavaszig mehet a földbe, dísznövények esetében pedig bármikor.

A bejegyzés kategóriája: Technikák
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás

 1. Herczeg Bernadett hozzászólása:

  Tavaly nyáron hozzattunk termőföldet a kertbe, kertészettől. Hoztak is 4 köbmétert, de mint utólag kiderült a föld nem egészen termőföld volt, autóút építés mellől hozták. A lényeg az, hogy azonnal fűmag került a földbe, ami épphogy csak kijött, elég hézagosan. Virágok sem nagyon hajtottak ki. Mivel lehetne ezt a földet feljavítani, hogy legalább füves legyen az udvar, és ne csak a föld látszódjon?

  Válaszát várom,

  Köszönettel:

  Herczeg Bernadett

 2. Szanyi Erika hozzászólása:

  Kedves Bernadett,
  nehéz kérdés, mert a fene se tudja, h mi került abba a földbe. Tekintve, h mindjárt tavasz, trágyázni már nem lehet. ami jó ötletnek tűnik, h egy másik, megbízhatóbb kertészettől, kéne venni jó termőföldet és összeforgatni a már meglévővel.
  Üdv