Retek a ládába

Az előző évhez hasonlóan idén is ültetek zöldséget a teraszra, azonban okulva a tavalyi eredményekből, csiszoltam a technikámon. Nem is keveset.

Retek

Kétségtelen tény, hogy a kert generálta izgalom és munka mennyiség mellett nem sok figyelmet fordítottam a terasz nyújtotta lehetőségekre, de mivel idén már rutinosan vágok neki a kertnek, azt gondolom van annyi plusz energia bennem, hogy a terasz művelésére is jusson belőle. No nem kell itt nagy dolgokra gondolni, de azért retek, fűszerek, paradicsom és hagyma lesz. És ahogy a kertben, úgy teraszon, ládában is érdemes követni a növénytársítás szabályait.

Paradicsom
A paradicsomra kiültetésére még várni kell, születőben vannak még palánták, de egy dolgot már megtettem a siker érdekében: újfajta magot vettem. Mint emlékeznek, tavaly szuperul termett a paradicsom, el is tettem a magját, azonban nagyon magasra nőtt, alig bírtam karózni. Ez nem túl előnyös egy teraszon, így egy olyan fajtát választottam, ami csak 60-75 centiméter magasra nő. Ez az Unibac paradicsom. A másik, hogy a sima virágláda helyett nagyobb és mélyebb edénybe fogom ültetni. A paradicsomra jó hatással van a bazsalikom, a petrezselyem, a retek és a hagymák. Ha meg van a láda, amibe raknánk a paradicsomot, akkor már most ültessük be hagymával és petrezselyemmel, kihagyva a helyet a leendő palántáknak. Ha nem akarnak hagymát ültetni mellé, lecserélhetik retekre, ez is jó párosítás. A bazsalikomból palántát nevelek, de lehet magról is vetni, csak ne feledjék, hogy fényre csírázik, maximum fél centi föld fedje a magokat.

Retek
Két okból ültettem retket. Az egyik, hogy a fodrászom már évek óta sikerrel termeszti teraszon. A másik, hogy épp ezért évek óta furdal a kíváncsiság, hogy hogy megy ez. Ráadásul a terasz produkálta visszafogott paprika és paradicsom termésben nagy szerepe volt annak, hogy átlagos virágládát használtam és kevés volt nekik a föld. A reteknek viszont pont elég lesz. Társítás tekintetében jó lenne hozzá a bab, a borsó, a káposzta, a karfiol, a fejes saláta, a tök és az uborka, de nyilván nem egy virágládában. Helyette fűszerek lesznek mellette, majoránna és tárkony, mivel ez a két fűszer bármilyen zöldség mellé ültethető.

Fűszerek
A következő fűszerek lesznek: rozmaring, petrezselyem, bazsalikom, oregánó, majoránna, tárkony. Amiről eddig nem volt szó az a rozmaring és az oregánó. Rozmaring nekem maradt tavalyról, oregánóból pedig palántát nevelek és megy ki a cserépbe.

Hagyma
A hagymák a következőképp fognak megoszlani: fokhagyma és mogyoróhagyma a virágládába, lila- és vöröshagyma a paradicsomos, nagyobb ládába. Ez egyértelműen csak hobbi mennyiséget fog eredményezni, de az idei év a terméshozamé, egy négyzetcentiméter sem maradhat bevetetlenül!

Láda
A virágládába tehát retek kerül. Jogosan kérdezik, hogy de mibe kerül a többi növény? Erről még szó lesz a héten. Most nincs fényképezőgépem, de amint újra kezemben, megmutatom. Előzetesbe annyit, hogy egy nagyszerű és igen olcsó megoldást fogok bemutatni.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás

 1. Szilvi hozzászólása:

  Szia!

  Ebben a cikkben olvastam, hogy elraktad a paradicsom magját. Nagyon kezdő vagyok, de annál nagyobb a lelkesedésem, ezért ha nagyon bugyutának tűnik a kérdés,elnézést érte :) Megkérdezhetem,hogy lépésről lépésre hogyan tetted el a paradicsommagját? Majd azt,hogy tároltad,mikor és hogyan ültetted el ? Nagyon szépen köszönöm!!!

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Szia,
   ha beírod az oldal keresőjébe, azokat a keresőszavakat, h paradicsom, mag, palántázás, meg fogsz találni minden infót. Egy cikkben nincs összefoglalva, mert ez időben hosszú folyamat. Most elteszed a magokat, aztán majd kb március elején elkezdesz belőle palántát csinálni, nevelgeted és attól függően h milyen az idő, kb április közepén-végén tudod kiültetni. És nem bugyuta kérdés, mindenki elkezdte vhol:)