Az okra

Idén a terméshozam növelése lesz a fő cél a kertben, így csökkenteni fogom a növények számát, ez azonban nem azt jelenti, hogy ne próbálnék ki új dolgokat. Ezek egyike az okra.

Okra

Az okra (más néven bámia, gumbo) afrikai eredetű növény. Ennek megfelelően nagyon népszerű a Közel-Keleten és Amerikában, ahova a fekete bennszülöttek vitték át. Dél-Amerikában főleg Brazíliában eszik, de népszerű alapanyaga a kreol és a cajun konyhának is, ennek megfelelően az USA déli államaiban és a Karib-szigeteken is szerepel az étlapon.

Én először egy palesztin fiútól hallottam róla, aki azt mondta hogy náluk ujjacskának hívják. Azt is mondta, hogy főz nekem okra pörköltet, abból azonban nem lett semmi. Ez az eset nem tegnap történt, én azonban azóta sem ettem okrát, így amikor megláttam a vetőmagot, azt gondoltam itt a soha vissza nem térő alkalom, termelek egy kis okrát magamnak.

Okra bokor

Afrikai eredete okán a meleget szereti, így csak május végén lehet vetni, mert 15 fok alat meg sem mozdul. Nem csírázik, nem fejlődik. Lehet palántázni is, de rosszul viseli az átültetést, így a vetés biztosabb megoldásnak ígérkezik. Ezt megkönnyíti, hogy nagy, egész fekete bors méretű magjai vannak. Sok fényt, meleget, vizet és tápanyagot igényel. Elég rövid a tenyészideje, kb. 8 hét, ezt követően sokat terem. A termések úgy néznek ki mintha a paprikát és a cukkinit keresztezték volna egy mini verzióban.

Okra aprítva

Fontos, hogy a terméseket zsenge állapotukban (8-10 centiméteres hossz), a virágzás után 4-6 nappal szedjük le, mert utána nem finomak. Ugyanez igaz a túl nagy vagy puha zöldségekre is. A magyaros konyha keretein belül használhatjuk lecsóba vagy főzhetünk belőle pörköltet, akit azonban az egzotikusabb megoldások érdekelnek, az kattintson ide. Az ízéről egyébként annyit találtam, hogy nem túl markáns, ezért erős, fűszeres hozzávalókkal érdemes elkészíteni.

Okra
Ültetési távolság: 15-20 cm
Sorköz: 30-50 cm
Ültetési mélység: 3 cm

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

1 hozzászólás

  1. jános hozzászólása:

    mi is még az okra-termelés elején tartunk, tavaly már termett,
    itt van egy alaprecept ami mindenkinek kedvence lehet: http://www.ehow.com/how_2141904_grandmas-chicken-gumbo-soup.html
    jó étvágyat