Mennyibe kerül egy kert?

Napokon belül beszámolok a kert idei koncepciójáról, mert lesz változás bőven, de előtte bemutatnám a tavalyi év mérlegét. Érdekes és tanulságos számvetés következik, kilókkal, forintokkal, haszonkulccsal.

A kert július végén

Az elejétől kezdve nagyon rendesen írtam, hogy mire mennyit költöttem. Ez alól kivételt képez a locsolásra használt víz, mert ahhoz bonyolult tulajdoni viszonyokon keresztül jutottam. A kert megművelt része cirka 50 négyzetméter, erre vetülnek a költségek.

Amit vettem
Szerszámokat nem kellett vennem, mert kaptam, viszont kellett virágföld a palántákhoz (800 Ft), kesztyű a kerti munkához. Én ebből csinosat akartam, mert szerintem fontos, hogy az embernek tetszenek is azok a tárgyak, amikkel minden nap dolgozik. Aztán okosan kölcsönadtam egy az enyémnél jóval nagyobb kézzel bíró férfiembernek, úgy hogy a szezon végül 2 párral zárult (2×1200 Ft). Az is igaz, hogy cserébe felásódott a kert.

A palántázáshoz vettem tőzegcserepet (1200 Ft). Na ez idén nem lesz, a célnak teljesen megfelelnek a tejfölöspoharak, ráadásul évekig használhatóak. Madárhálót (1000 Ft) is vettem. Már nem emlékszem, hogy mekkora volt, de ha ügyesen használja az ember (törekedtem rá), akkor ez is többször felhasználható.

Mulcs is kellett. Becsléseim szerint 300 liter mulcsot terítettem szét, amit akciósan vettem (800 Ft/50 liter, azaz 4800 Ft). Ez a költség is megúszható, ha van a telkünkön fű vagy telekszomszéd, akinek van füve. A frissen lenyírt, nem felmagzott, kiszárított fű tökéletes mulcs. A legtöbbet vetőmagra, vetőkrumplira, dughagymára költöttem, majd 17 ezer forintot. Ez rengeteg pénznek tűnik, de egyrészt egy csomó magot vettem pusztán kísérleti céllal, másrészt majdnem a fele meg is maradt, érvényes szavatossági idővel, úgy hogy jó lesz idénre. A magvásárlás legfontosabb tanulsága azonban mégis az, hogy többekkel összeállva érdemes magot venni. Összesen 26 200 forintot költöttem.

Virágzó cukkini

Amit tettem
Ingáztam, bringáztam, locsoltam, gyomláltam, aggódtam és tanultam, tanultam. Nem csak a növényekről, hanem magamról is, a kert természetéről, a megszokott totális kontroll életszerűtlenségéről. Rákaptam a búzasörre.

Ami termett
A termésen jól látszik, hogy az ígéretes tavaszból hogy kúsztunk bele a forró és száraz nyárba, hogy aztán az esősebb nyár vége-őszelő megint szép eredményeket hozzon. Meg az is, hogy végignézve a füzetkémet, rájöttem, hogy nem írtam fel, amit elosztogattam, úgy hogy úgy átlagban számolhatunk egy 20%-os plusszal.

Az én paradicsomom

Zöldborsó: 1 kg, spenót (az őszi új-zélandival együtt): 1 kg, 14 csomag retek, rukkola: nem írtam, csak téptem, krumpli: 5 kg, mogyoróhagyma: 1 kg, vöröshagyma: 2 kg, lilahagyma: 1 kg, fokhagyma: 0,5 kg, cukkini: 8 kg, spanyol zöld paprikák (erős és édes): 3 kg, paradicsom (apró és nagy): 4 kg, koktélparadicsom: 4 kg. Bab: 30 dkg. Sárgarépa: 1 kg (meg amit megettem jártamban-keltemben). Bab: 30 dkg. Rengeteg friss fűszer. A káposzta, a kelbimbó és a lilakáposzta nem került mérlegre. Ha jól számoltam, ez 41 kg zöldség, amiben benne van a retek tippelt súlya is és az bizonyos 20% is. Plusz nem tudom, hogy mit mértem, meg mit nem, de én júniustól zöldséget nem vettem. Úgy hogy vagy keveset ettünk, vagy keveset mértem.

A haszon
Ha ezt elosztjuk, akkor típustól függetlenül 639 forintba került egy kiló zöldség. Ez nem túl jó ár. Ha viszont azt nézzük, hogy ez volt az első évem és minden teljesen bio volt, akkor nem rossz, ugyanis a bio krumpli kilója 550 Ft/kg, a paprikáé 600 Ft/kg, a paradicsomé 800 Ft/kg, a reteké 1100 Ft/kg míg a petrezselyemé 1900 Ft/kg.
És minden falat zöldségről tudtam, hogy honnét van, mi érte és legfőképpen, hogy mi nem. Ez azt hiszem tényleg megfizethetetlen.

Az biztos, hogy idén kevesebb fajta zöldséget ültetek és elindulok a profi angol kertészek rögös útján. Cél a minél kisebb helyen minél több zöldség termesztése. És sokkal több virágot fogok ültetni.

A bejegyzés kategóriája: Komposzt
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

4 hozzászólás

 1. Andrea hozzászólása:

  Ez nagyon jó ötlet! Idén én is készítem a “költségvetést” !
  Én a kertemben az öngyógyító kiskertek c könyv alapján kezdtem a veteményezést, és már elszórtam egy csomó büdöske és körömvirág magot is.

 2. Szanyi Erika hozzászólása:

  Nekem is volt mind a kettő. A büdöske különösen jó szolgálatot tett a paradicsom mellett.

 3. Boglárka hozzászólása:

  Gratulálok! Kis területen valóban sok finom zöldséget termeltél. Igen, a lényeg biozöldséget ettetek. Sajnos még nincs kertem, de van egy könyvem a dombágyművelésről. Német szerző, német precizitással leírja hova, mit ültetett, részletesen megadja, hogy miből mennyi termett. Nagy előny, hogy kis területen sokféle növényt lehet termeszteni. További kellemes kertészkedést kívánok. Boglárka

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Nagyon köszönöm az elismerő szavakat! Erről a dombágyművelésről meg még nem hallottam, de érdekesnek tűnik, után fogok nézni.