Újracsomagolva

A háztartási szemét jó részét a különböző csomagolóanyagok teszik ki. Az egy darab citromhoz adott nylon zacskókról lemondhatunk, meg gyűjthetjük szelektíven, de ha valóban csökkenteni akarjuk a szemétkupacot, akkor jobban tesszük ha magunk hasznosítjuk, amit lehet.

Dobozok
Cipős doboz, tévés doboz, tortadoboz, postai csomagdoboz. Kicsomagoljuk ami benne van, a papírt összehajtogatjuk, laposra tapossuk és jobb esetben, mehet a szelektívbe. Holott tortát még fogunk sütni vagy rendelni, amit szállítani kell és újabb dobozt venni, pénzért. A cipőket is tárolhatjuk a saját dobozukban. Tovább maradnak szépek, nem a szekrényben vagy az előszobában porosodnak, hanem dobozban várják a hozzájuk passzoló évszakot. De készíthetünk belőlük polcon belüli térelválasztó elemeket is, a nagyobbakban meg kb. bármi tárolható, még az ágynemű is. Végül, de nem utolsó sorban, ajándékozásra is nagyszerűek. A szép doboz elkészítésének fortélyait itt találják.

Üveg
A borosüvegre folyatott gyertya nem új találmány, ahogy egy szép pezsgősüveg is gond nélkül használható vázaként, a nagyobb befőttesüvegek meg nyilván jól jönnek befőzéskor. A kisebb befőttesüvegek viszont valamiért páriák. Mustár, ilyen-olyan szószok minden háztartásba kerülnek, hogy az üveg aztán a kukában landoljon. Pedig ezek az üvegek tökéletesek ceruzatartónak, csavarok, szögek, gombok, mindenféle apró, szétszóródásra hajlamos dolgok tárolására. No és fűszertárolásra.

Erős, zárható tárolóedények gazdag méretválasztékkal, és ellentétben a boltban kapható műanyag dobozokkal, nem veszik át úgy a szagokat, így cserélhető a tartalmuk. Ha mégis, akkor meg ki kell főzni és kész. És még egy előny a műanyaggal szemben: az üveg nem lép kölcsönhatásba a savas ételekkel. Elszánt ezermesterek figyelmét külön felhívnám a borosüvegből készíthető kerti lámpásokra. Az elkészítése kíván némi kreativitást, de ha nem megy, megrendelhetjük innét.

Zacskók
Zacskó is kerül a háztartásba, de van mód arra, hogy ne fulladjunk bele a műanyag tengerbe. Nyilván nem a markunkban fogjuk elhozni a zsömlét a boltból, viszont például vihetünk magunkkal saját zacskót. Igaz ez a piacra is, ahol ugyan furán néznek ránk majd a zöldségesek, de ezzel nem kell foglalkozni. Bő 15 éves piacos tapasztalatom alapján a zöldségesek majdnem bármire tudnak furán nézni, máskor meg pont semmire. Szóval csak magabiztosan. Emellett nyugodtan használhatjuk uzsonnacsomagolásra, lefagyasztásra a zacskókat, beleértve a papír zsebkendőét is. A WC papír zacskója meg nagyszerűen működik szemeteszsákként.

A liszt és a cukor papírzacskójának sem kell rögtön a szemetesben landolnia. Tárolhatunk benne pucolt/darált diót, mogyorót, mandulát, zsemlemorzsát, de jól zárják le, különben zsizsikes lesz.

A bejegyzés kategóriája: Öko tipp
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.