Friss, zöld reggel

Míg mások újévkor tesznek mindenféle fogadalmakat én újrakezdés terén a tavaszhoz kötődöm. A tárgya sem szokványos. Nincs köze se fogyáshoz, se alkoholhoz, cigarettához, leszokáshoz. Az én fogadalmam az, hogy még jobban figyelek arra, hogy mit és hogyan fogyasztok egy nap. Lássuk a reggelt.

Kávé

Ha az ember igazán rendes akar lenni, akkor Fair Trade (Méltányos Kereskedelem) kávét vesz, azonban ennek ára kb. háromszorosa egy átlagos jó minőségű őrölt kávé csomagjának. Ha most valaki felhördül, hogy mit őrölt kávé, mert csak a szemes, frissen őrölt az igazi, amit presszógépen állít elő otthon az ember, akkor igaza van. Viszont ha mezei halandók vagyunk és reggel a kotyogós hangjára indul be az agyunk, akkor ügyeljünk rá, hogy kis lángon főzzük. Az íze is jobb lesz és gáz sem megy pazarba. És ha kotyog, elzárhatjuk. Felesleges megvárni, amíg teleköpi az egész tűzhelyt.

Nem feledkezhetünk meg a kapszulás kávégépekről. Elegáns, finom, egyszerű és iszonyú környezetszennyező. Ha csak két embert veszünk, napi két kávéval, az azt jelenti, hogy egy hónapban háztartásonként 120 műanyag kapszulát termelünk tök fölöslegesen. Ha ennyire ínyencek vagyunk, no pláne telik a nem túl olcsó kapszulás gépekre, akkor már nyugodtan vehetünk egy jó minőségű presszógépet, akár Fair Trade kávéval is. Ráadásul az ilyen gépek használtan is megbízhatóak, ha a gondos tulaj karbantartotta.

Víz
Egy háztartásban a legtöbb vizet tisztításra megy el, mosásra, fürdésre, takarításra. Vannak akik szerint elég csak a lábunkat térdig mosni, nem kell minden nap tetőtől-talpig lefürdeni, de bevallom magam is úgy szocializálódtam, hogy akkor érzem magam kényelmesen, ha tus és fogmosás után megyek emberek közé. Azonban zuhanyozni is sokféleképpen lehet, például folyamatos vízfolyatás nélkül is, ahogy a fogaink sikálásához sem elengedhetetlen aláfestő zene a vízzubogás. Mondom ezt úgy, hogy ezt gyakran elbambulom, de ígérem, a jövőben másként lesz!

Közlekedés
Nem tudom ilyen benzin árak mellett ki jár még autóval. Én eddig sem tettem, és nem is most fogok rászokni. Helyette ott a BKV, de még jobb a bicikli-gyalogos tempó. Figyeljék meg, hogy ha elkezd gyalogolni az ember, egyszer csak azt veszi észre, hogy gyorsabb mint a BKV.

The Ditty Bops

Ingyen sport, merészebbeknek végtelen randi placc, plusz a nap is jobban indul egy napsütéses friss séta után. Ha tempóra vágyunk persze a bringázás a nyerő, amit mint láthatják, egyáltalán nem nem muszáj terepfelszerelésben művelni.A kép a Ditty Bops lemezborítója, itt meg egy dal tőlük, aminek mi más lehetne a címe mint hogy Walk or Ride.

A bejegyzés kategóriája: Komposzt, Öko tipp
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.