A Svábhegy titkai

Télen is van romantika. Ilyenkor szokás fogaskerekűvel felmenni a Svábhegyre, a hóban taposva nézni Budapest fényeit, átsétálni a Normafához forralt bort inni. Ez a program, legalábbis a jelenlegi időjárás alapján, a mostani télre ugrott, helyette viszont érdekes sétát tehetünk, a Budapest Aszfalt Projekt (BUPAP) szervezésében.

Széchenyi-kilátó, Svábhegy

A séta Szellemek a Svábhegyen címmel fut, és bár sem kísértetkastély, sem lidércek nem szerepelnek az útvonal tervben, izgalmakat így is bőven tartogat. Mint a szervezők fogalmaznak, „kevesebben tudják, hogy az első pillantásra idillinek tűnő síelő- és kirándulóhely valójában fontos, legtöbbször tragikus történelmi események színhelye volt a 20. században. Ide költözött be az SS a német megszállás idején, és itt alkudozott egymással emberéletekről Eichmann és Wallenberg. Itt működött az ÁVH tisztképzője, és itt nyitotta meg az úttörővasutat Rajk László, nem sejtve, hogy egy év múlva a szemközti villában fogják vallatni. Túránk során megidézzük a múltat, és felkeressük a nem létező emléktáblák és képzőművészeti alkotások helyeit. Közben pedig elolvassuk, hogyan jelennek meg ezek az események a kortárs irodalomban, Nádas Péter, Déry Tibor és Háy János írásaiban.”

A sétákat angolul és magyarul tartják. Az angol verzió napja a szombat, a magyaré a vasárnap, de minden részletet és árat megtalálnak itt, meg BUPAP mottóját is: „Légy helyben turista!”

A bejegyzés kategóriája: Komposzt
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.