Nincs ajándék!

Totális visszaszámlálás, 24 óra múlva jön az angyal, nincs ajándék. Nők (férfiak) a teljes idegösszeomlás szélén. De van megoldás: még ennyi idő alatt is lehet szuper ajándékokat készíteni házilag. Nem kívánok senki zsebében turkálni, kinek mennyi pénze van/volt karácsonyra, de anyagi helyzettől függetlenül, szerintem nem a plazma tévé a karácsony lényege. Igaz, még sosem kaptam se plazma tévét, se gyémánt nyakéket karácsonyra. Lehet, hogy ha ez megtörtént volna, más lenne a véleményem. Ebben a témában nem vesznék el mélyebben, ehelyett íme pár tipp, a „hogyan készítsünk magunk ajándékot” kategóriában. Mint majd látható, mindegyik egyszerű és nem mellékesen, egyszer már sikerrel alkalmazott. Egy csodás és kihagyhatatlan fordulattal élve: ezúton kívánok boldog ünnepeket! Karácsonyt, hanukát, kwanzát, ki mit tart.

Rajzolás
Gyerekes családoknál alap a hűtőre mágnesezett, szoba falára kiragasztott gyerekrajz. Mindenféle irónia nélkül, igenis cuki, amikor a gyerekek ajándékba rajzolnak, festenek, zsírkrétáznak valamit és roppant pragmatikus is, mert előszeretettel rajzolják le, hogy mire vágynak. Mind a két vonalat követhetjük bátran. Bár dedósnak tűnik, de mikor rajzoltak utoljára? Vagy ezer éve? Próbálják csak ki, egy fa-házikó-napocska kép is komoly meló tud lenni, de ha jól megy, rajzolhatnak ilyet is:

Vaszary János: Akt tengerparton

Ha ez megy, akkor érdemes szignózni is. Ha nem, meg még a házacska sem, akkor lehet rajzolni ajándékutalványt. Az azért tényleg nem nehéz, és szép cikornyás betűkkel ráírhatjuk, hogy „nyaralás”. Ez például több szempontból is jó választás. Egyrészt nagyvonalú, másrészt figyelmes, meg lehet beszélni, hogy ki-mit-hova szeretne, végül, de nem utolsó sorban még hónapok vannak a nyárig, így ha éppen nincs pénzünk, még összegyűjthetjük. Ha pedig bizonytalanok vagyunk vagy párkapcsolatunk elején állunk, akkor lehet homályosan fogalmazni („amit a legjobban szeretnél”) vagy nagyon nyálasan („mindennap majd rád gondolok”). Határt csak a csillagos ég és a jó ízlés szab.

Főzés
Hajlamosak vagyunk elfelejteni, de a karácsonyi vacsora, egyáltalán bármilyen jóféle vacsora előállítása sok idő, pénz és energia. Szóval ajándékba főzni ér, ha pedig valamilyen különlegességet készítünk, szerintem abszolút ajándék. Ebbe a kategóriába tartozik a sütés is. Én idén például jógázó mézeskalácsokat kaptam, és nagyon örültem neki.

Idő
A karácsony a szeretet ünnepe, ezt jó sokszor elmondják. Ez a mondat oly jótékonyan fedi a családon belüli konfliktusokat mint máz a rossz mézeskalácsot. Bár manapság különösen szokás úgy tenni mintha minden családtagunk egy felülmúlhatatlan ajándék lenne a sorstól, pontosan tudjuk, hogy ez nem feltétlenül igaz. Apósok, anyósok, kellemetlen nagybácsik (ha nem hisznek nekem, nézzék meg ismét a Bridget Jones idevágó részét) egyaránt színesíthetik a kínálatot. De még ha minden rokonunk egy földre szállt angyal, akkor is teljesen idegőrlő tud lenni a napi három családi vacsora. Épp ezért akár magunknak, akár szűkebb családunknak nagy szolgálatot tehetünk, ha csak a szükséges mennyiségű repi programot vállaljuk be. Már csak azért is, mert ha szeretjük a rokonainkat, akkor nyilván az év többi napján is találkozunk velük, tehát nem éves űrt kell betöltenünk.

Kategória: Komposzt | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.