Mit vegyek karácsonyra? – II.

A kettes számú ajánlat egy igazán szuper szakácskönyv, amit a londoni River Cafe két séfje jegyez.

A River Cafe 1987-ben nyitotta meg kapuit, a neve után nem meglepő módon ey folyó, konkrétan a Temze partján. Az étterem hamar népszerűvé vált olaszos konyhájával, 1997-ben pedig a Michelin-csillagot is bezsebelhette. Menet közben meg olyan szakács tanoncokat mint például Jamie Oliver, aki három és fél éven csiszolta itt a tudását vagy az itthon kevésbé ismert, de Nagy-Britanniában szintén sztár séfnek számító Hugh Faernley-Whittingstall és Tobie Puttock.

Ruth Rogers és Rose Gray

Most jön az „és mindez nem jöhetett volna létre” rész, ami ebben az esetben két nőt, ráadásul angol nőt jelent. A River Cafe ötlete ugyanis (Lady) Ruth Rogers és a tavaly elhunyt Rose Gray fejéből pattant ki, akik fáradtságot nem kímélve kiváló fogásokat tettek az asztalra nap nap után, és nem mellesleg, megírtak hét nagyszerű szakácskönyvet, amiből mi is megfőzhetjük az egyébként borsos áron kínált fogásokat. Az alapmű a Classic Italian Cook Book, de a kötetek mindegyike az olasz konyhán alapul, ami nálam eleve nyerő, de van három, amelyik különösen a szívem csücske. Az egyik a River Cafe Cook Book Green, amelyik a River Cafe étlapját is jellemző szezonalitás mentén íródott. 12 hónap, 200 recept, sok zöldséggel, kertész szívéhez tán nem is állhat szakácskönyv közelebb.

Az alapmű

A másik a River Cafe Cook Book Easy, amelyben igényes receptek találhatóak, de oly formán, hogy se az elkészítésük, se az alapanyagok beszerzése ne okozzon gondot. A harmadik pedig, amelyik talán a legjobb ajándék, a River Cafe Pocket Books, amely négy tematikus (Saláták és zöldségek; Tészták és raviolik; Halak és kagylók, Édességek) receptfüzetet tartalmaz, a szerzők 100 kedvenc receptjével.

A szakácskönyvek magyarul még nem jelentek meg, angolul megvásárolhatók a River Cafe oldalán, németül pedig itt. Mit mondhatnék erre, azon túl, hogy mint látható, nyelvtudás nélkül nem élet az élet. Meg hogy majd egyszer biztos megjelenik magyarul is.

A bejegyzés kategóriája: Komposzt, Receptek
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.