Uborka a fán

A multikulti egyik előnye, hogy mindenféle jópofa ünnepekkel gazdagodhat ország-világ. A Hálaadásnak mondjuk itthon nem nagyon van értelme, hacsak nem egy jó gesztenyés pulykához keresünk alibit. Viszont a Halloween egész szépen ellenpontozza a Halottak napja szomorúságát. Bár vannak, akik nem szeretik ezt a tempót, nem árt felidézni, hogy maga a karácsony, fenyőfástul, díszestől, mindenestül (itt nem Jézusra gondolok) egy hasonló, bár némiképpen korábbi hullám eredménye.

Az egész ügy a németektől indult, ami innét nézve végül is érthető. Honnét szereztek volna havas fenyőfát mondjuk a görögök? Ezen tényből kifolyólag mind a mai napig szerintem ők az éllovasai az adventozásnak-karácsonyozásnak. Az én szememben ezen nem változtat sem a finn Joulupukki, sem az amerikaiak egyre erősebb felzárkózási szándéka. Németország a szuper adventi vásárok, a szuper Glühweinok (esetleg mit Schuss), a városonként változó speciális karácsonyi édességek földje és szerintem jól is van ez így. Aki teheti menjen el, hozzon sok finom szuvenírt és persze egyen-igyon. Viszont van egy hagyomány, ami egy szimpla adventi vásáron nem nyilvánvaló, magam is idén hallottam róla először.

Ez karácsonyfadísz

Mint minden rendes adventi vásáron, a németországi vásárokon is árulnak karácsonyfa díszeket és mielőtt bárkinek kétségei lennének, van egy csomó nagyon giccses dísz, de ezen nem érdemes kiborulni, a karácsony nem egy visszafogott angol kisasszony szürke garbóban. Ezen díszek között a szemfülesek kiszúrhatják az uborka karácsonyfadíszt.

Így néz ki szettben

Persze gondolhatnánk, hogy ezek a furcsa németek már annyira belecsúsztak a zöld gondolatba, hogy már a fát is zöldségekkel díszítik, de nem. Az uborka díszből ugyanis csak egyet raknak a fára, leginkább a gyerekek kedvéért. Aki először megtalálja, az kezdheti az ajándékok kinyitását. Egyszerű geg, de jó móka, ráadásul ha nincs díszünk, akár egy sima uborkát is fellógathatunk, de ha vennének, neten lehet a kulcsszó Weihnachtsgurken. A gyerekeknek biztos nem lesz ellenére.

A bejegyzés kategóriája: Komposzt
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.