Olajat bőrre

Hideg van, szürkeség, távfűtés meg légkondi. Így lesz ez még hónapokig, úgy hogy nem árt ráfeküdni a bőrápolásra, drága márkás kencék helyett olajokkal.

Biokozmetikumokat nézegetve látható, hogy ha testápolásról van szó népszerű az olaj kivitel. Előnye, hogy nincs benne mindenféle adalék, extra jól ápol és természetesen finom az illata. Hátránya, hogy az azonnal felszívódó testápolókhoz képest lassan szívódik fel, de hát valamit valamiért. Most azonban nem ezekről lesz szó, hanem olyan olajokról, amelyek a konyhában is jól szolgálnak, tehát külön befektetés nélkül ápolhatjuk velük magunkat kívül-belül. Viszont bármilyen olajról is van szó csak hidegen préseltet használjunk.

Olívaolaj
Az olívaolajról tudjuk, hogy egy kincs, finom vele minden étel, ráadásul nem veri az egekbe a koleszterin szintünket. Használhatjuk testre, hajra és arcra egyaránt, bár ez utóbbit csak nagyon száraz bőr esetén érdemes. Tapasztalataim szerint hidegtől kiszáradt kézre a legjobb és kezelésként-megelőzésként használhatjuk szájra is. Nem titok, hogy az ajakírek zöme inkább szárít mint táplál, ezek helyett nagyszerű az olívaolaj, akár gyerekeknek is. Ha lenyalják akkor is sincs semmi baj, viszont mivel nem eper-ananász-málna ízű cucc van a szájukon valószínűleg nem is fogják lekajálni két perc alatt. Nagyon kevés kell belőle, viszont szaga van és lassan szívódik fel, szóval ne randi előtt öt perccel vágjunk bele az olívaolajos kenegetésbe.

Napraforgóolaj
A magyar háztartások legnépszerűbb olaja, ha megfelelő minőségű, bizony szintén jó szolgálatot tehet a száraz bőr ápolásánál. Használatát illetően lásd az olívaolajnál olvasottakat, különös tekintettel a szag részre!

Kókuszolaj avagy kókuszzsír
A kókuszolaj egy csodás egzotikus cucc, ami melegben folyékony (olaj), hidegben szilárd (zsír) halmazállapottal bír. Főzni vele jó, mert alacsony a telített zsírtartalma, ha sütünk benne, akkor is gond nélkül felhasználható többször, mert hő hatására nem keletkeznek benne karcinogének és szoba hőmérsékleten sem avasodik. Két típusa van, a finomított és a finomítatlan. A finomítatlan a drágább, 500 gramm kb. 4500 Ft, cserébe finom kókuszillata van, amit használat esetén átvesz a bőrünk is. A finomított jóval olcsóbb, 500 gramm kb. 1400 Ft. Ennek nincs kókusz illata, de attól még ugyanolyan hasznos és tápláló. Én ez utóbbit használom; hihetetlenül sokáig elég, mert alig kell belőle és 2-3 naponta bőven elég használni.

Pálmaolaj avagy pálmazsír
A pálmaolajat enni egészségtelen, mivel nagyon magas a telített zsírsav tartalma. Ettől függetlenül a legnagyobb mennyiségben felhasznált olaj. Népszerű a reformkonyhában, de használják bio-üzemanyag alapanyagként és hihetetlen mennyiségben a kozmetikai iparban, ahol sodium palmate néven fut az összetevők között. A pálmaolajjal azonban nem az a legnagyobb baj, hogy zsíros vagy egészségtelen, hanem az, hogy az előállítása érdekében folyamatosan mini-ökokatasztrófákat idéznek elő.

Olajpálma ültetvény

Őserdő égetés, őshonos fajok irtása szerves része a projektnek. A helyzet odáig fajult, hogy 2005-ben létrehozták az RSPO-t ( Roundtable on Sustainable Palm Oil – Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal), amelyhez több multicég is csatlakozott, de a WWF és más környezetvédő szervezetek szerint, csak a cégek töredéke veszi komolyan a szabályozást. Az események alakulása nyomon követhető itt, egyszerű földi halandóként pedig annyit tehetünk, hogy nem vásárolunk pálmazsírral készült terméket vagy csak olyat, amelyik organikus termesztésből származik.

Pár egzotikum
Kevésbé elterjedtek, de konyhánk éke lehet a földimogyoró-, a tökmag-, a lenmag-, a mogyoró-, a repce- és a szezámolaj, amelyek nem csak a főzést teszik színesebbé, de bőr ápolásra is kiválóak. Könnyen felszívódnak, az ápolás mellett általában bőrharmonizáló hatásuk is van. Kivételt képez a szezámmagolaj, amelyik sűrű, nehezen szívódik fel, de épp ezért és ízületekre gyakorolt jótékony hatása miatt ideális masszázsolajnak.

A bejegyzés kategóriája: Komposzt, Öko tipp
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.