A sós grillázs meg a wok

Amikor a Bogival grilleztünk a konyhában, akkor ám még egy edényt kipróbáltunk, egy Hackman Matador wokot. Igen tanulságos volt, meg nagy ihletet is adott.  Így született meg a sós grillázs.

A wok Ázsiából származik. Alakját illetően leginkább egy félbe vágott gömbre hasonlít. Anyagát tekintve pedig lehet öntöttvas, acél, a diszkontokban pedig alumínium is, de ezt nem javasolnám. Úgy sem, hogy a wok célja, hogy minél kisebb energiafelhasználással minél nagyobb hő keletkezzen az edényben. Az alumínium erre elvileg tökéletes, gyakorlatilag ócska bevonatot kapnak ezek az edények, és ugyan a tudomány mai állása szerint mégsem segíti az alumínium az Alzheimer-kór kialakulását, a tudomány mai állása szerint olyan túl nagy szüksége sincs rá az emberi szervezetnek.

Zöldségek a wokban

Tehát vas vagy acél. A vas nagyon tartós, viszont nehéz, tehát nemtől függetlenül azt tudom javasolni, hogy akinek jó bicepsze van, az nyugodtan vegyen vasat, akinek nem, az vegyen acélt. Az általunk kipróbált Matador wok egyébként acélból készült és eltérően a klasszikus wok formától, van egy kis vízszintes alja. Ez arra jó, hogy elektromos tűzhelyen is lehessen használni.

Sós grillázs

Mi, mint látható, gázon használtuk és nem is volt vele gond, egy dolognál kellett csak odafigyelni: dobálgatásnál. A wokos főzésnek ugyanis szerves része, hogy a sülő zöldségeket nem annyira kavarják, hanem a wok rázásával mozgatják illetve dobálgatják a levegőben. Nos a rázással nem volt gond, a dobálgatásnál viszont rendesen landolt a tűzhelyen is a cuccból, úgy hogy ha ilyen wokot vesznek, akkor kevesebb szenvedéllyel és nagyobb odafigyeléssel dolgozzanak.

Kész zöldségek sós grillázzsal

Wokban lehet húsokat is készíteni, mi viszont a zöldséges variációnál maradtunk. Kevés olajat raktunk az edénybe, felhevítettük, aztán jöttek a zöldségek: kelbimbó, sárgarépa, kínai kel. Volt kis sózás, borsozás, de semmi több, ugyanis a fűszerezést jóval rafináltabban oldottuk meg, egy a keleti hangulathoz igen jól passzoló sós grillázzsal. Tudom, durván hangzik, de finom volt, pedig én alapjáraton nem szeretem a grillázst. Persze enélkül is jó a zöldség a wokban, de ha kipróbálnák, akkor alább a recept. Jó étvágyat!

Sós grillázs

Hozzávalók:
7 dkg kesudió
10 dkg cukor
1 evőkanálnyi nagy szemű tengeri só

Elkészítése:
A kesudiót megpirítjuk egy serpenyőben, majd hűlni hagyjuk. Amíg hűl, a cukrot kis lángon karamellizáljuk. Ne égjen meg, de mélybarna legyen. Közben egy tepsit enyhén, egyenletesen kiolajozunk. A kész karamellbe belekeverjük az apróra vágott kesudiót, elkeverjük, majd a masszát beleöntjük a tepsibe, kiterítjük és hagyjuk hűlni. Ha kicsit már kihűlt, akkor enyhén olajos nyújtófával elkezdjük nyújtani. Recseg-ropog, de ez nem baj. Közben szórjuk meg a sóval, amit a nyújtófával dolgozzunk bele.

A kész grillázs jól tárolható a hűtőben, zsírpapírba-alufóliába csomagolva. Ez a mennyiség négy főzésre elegendő, de persze ízlés szerint használhatunk belőle többet vagy kevesebbet.

A bejegyzés kategóriája: Receptek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.