Zöldséges Halloween

Ha Halloween, akkor persze tök, meg töklámpás. De miért pont a tök?

A történet úgy szól, hogy volt egy pajkos kedvű, iszákos legény akit Jacknek hívtak. Jack annyira pajkos volt (és tegyük hozzá bátor), hogy amikor az ördög érte jött, akkor felcsalta egy fa tetejére, aminek aztán a törzsére keresztet rajzolt, így az ördög nem tudott lejönni. Ekkor persze hosszú alku vetet kezdetét, aminek az lett a vége, hogy az ördög megígérte, hogy békén hagyja Jacket, Jack pedig cserébe letörölte a keresztet, így az ördög mehetett végre a pokolba.

Ám Jack sem élt örökké. Halála után azonban a mennybe nem mehetett, de a pokolba sem, mert az ördög nem felejtette a fás tréfát. Végül azért egy darab pokolbéli parazsat oda dobott Jacknek, hogy ne a sötétben kelljen bolyongani az idők végezetéig. Ez a darab parázs világít tehát az ijesztő tökökben, ami eredetileg nem tök volt, hanem retek vagy répa. Hogy miképp faragott lámpást Jack vagy bárki egy répából, azt nem tudom, de úgy tűnik, hogy a praktikus amerikaiak sem tudták a sztori ezen részét összerakni, így le is váltották ezt a valószínűtlen répa-verziót és megszületett a Halloween tök.

Halloween tök kezdőknek

Ez azonban nem magyarázza a tök ijesztő kinézetét. Ennek oka valószínűleg az, hogy a Halloween a Mindszentek előtti este, amikor a kelta hagyományok szerint visszatérnek a földre a gonosz szellemek és a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az ijesztő lámpa és a halloweeni beöltözés egyaránt azt a célt szolgálja, hogy elijesszék és összezavarják a gonosz szellemeket. Más kultúrákban is van erre példa, de ez most nem a vallástörténeti kiskurzus helye, úgy hogy itt ennek vége is.

Haladóknak

A tök faragása egyébként csak kicsit macerás, úgy hogy nyugodtan vágjon bele bárki. Ne dobják ki a magját, lakásban is szépen ki lehet szárítani, viszont ne mossák le róla a tökbelet, mert megszívja magát vízzel.

És igazán elszántaknak

Egyébként meg ha Halloween, akkor alma. Mert hogy persze ilyenkor minden hülyeség belefér, WC papírba tekercselés, egymás ijesztgetése, így a vízből alma evés is.  A hozzávalók egy lavór tele vízzel és pár alma. A feladat az, hogy szájjal kivegyük az almát a vízből. Egyszerűnek hangzik, nem? Próbálják ki, majd meglátják. A helyes módszert nem árulom el, de azt igen, hogy garantált a szórakozás!

A bejegyzés kategóriája: Komposzt
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.