Öko pulcsi

Ha már volt kasmír pulóverük, akkor nem kell elmagyaráznom, hogy micsoda élmény. Finom, puha, meleg és mégis könnyű holmi, amit nem csak viselni jó, de már látványra is megmelengeti az ember szívét. De mi az a kasmír? A kasmír a kasmír kecske pihe-puha hasi szőréből készül, amit kétévente levedlik. Ez jó hír, mert hogy nem kell megölni a szőréért, így még a legharcosabb állatvédők is nyugodtan vehetnek kasmír pulóvert, vér nem tapad hozzá.

Kasmír kecske

Mint a neve is mutatja, egy ázsiai eredetű állatról és anyagról van szó. A kasmír kecske a hideget szereti, eredeti hazája a Himalája, de persze azóta mint haszonállat több országba, kontinensre is eljutott, így például tenyésztik Ausztráliában, Skóciában és Kínában is.

És itt érkeztünk el a lényeghez. A kecske mindent megeszik. Cukin csinálja, de kétségtelen, hogy egy roppant találékony, szemtelen, falánk és telhetetlen állatról van szó. Nincs ez másként a kasmír kecskével sem, aminek a tartására eléggé ráállt Kína, természetesen a drága kasmír miatt. Jelenleg a világ kasmír termelésének 93%-át mintegy 2000 kínai cég uralja. Ezt a tényt megközelíthetjük lokál gazdasági szemmel, de nem a skót kasmír cégek mellett kívánok kampányolni.

Kasmír kecske gidák

Ami jóval fontosabb, hogy a kecskék hihetetlen természetkárosítást visznek végbe tartási helyükön, a Góbi-sivatagban. Menthetetlenül lelegelnek mindent, ami szembe jön, ráadásul míg a 90-es, 2000-es években 2,4 millió kecskét tartottak itt, napjainkban 24 milliót. El tudnak képzelni 24 millió kecskét? Én nem, de nagyon soknak hangzik. Meg az is, hogy tartásuk révén minden évben 400 négyzetkilométerrel nő az elsivatagosodott rész.

Mit lehet tenni? Soha többé ne vegyünk kasmír pulcsit? Szerencsére nem ez a megoldás (én nagyon szomorú is lennék), hanem nézzük meg, hogy hol készült az a bizonyos csodás darab, amit éppen megvásárolnánk. Nyilván drágább mint a kínai, de a kasmír amúgy sem olcsó. Viszont tartós, a fazonok meg eléggé konzervatívak; amit ma megveszünk, abban akár egy hatvanas évekbeli filmben is lehetnénk statiszták és fordítva, úgy hogy ha jól bánunk vele, akkor tíz év múlva is egy a klasszikus eleganciát sugárzó finom darabban jelenhetünk meg.

A bejegyzés kategóriája: Öko tipp
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.