Hogyan gyűjtsük szelektíven a szemetet

A szelektív hulladékgyűjtés fontos, de úgy tűnik, hogy még mindig rengeteg legenda övezi. Ezek egyik legszebbje – amit nem oly rég a televízióban is képes volt hangoztatni egy egyébként nem buta ember – , hogy fölösleges, mert úgy is összeöntik. Magam, ellentétben Voltaire Candide-jával, nem gondolom, hogy ez a lehető világok legjobbika, de annyira nem is rossz, hogy emberek azzal szórakoztassák magukat, hogy milliókkal külön gyűjtetik a szemetet, majd ezt egy titkos, sötét, távoli helyen összeöntik. Halljuk a dévaj, sátáni kacajt, ugye? Szóval nem, nem öntik össze.

A másik nagy kérdés, hogy mit lehet a szelektív gyűjtőbe dobni? Mielőtt erre rátérnék, szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a legkörnyezettudatosabb szemetelési technika továbbra is az, ha kevés hulladékot termelünk. Emellett bizonyos településeken a társasházaknak ingyen biztosítják a szelektív kukákat, így nem csak a zöld gondolat, de az alacsonyabb szemétdíj is melengetheti a keblünket. Erről a lehetőségről az önkormányzatoknál lehet érdeklődni.

Papír
A papírgyűjtőbe minden mehet ami papír és nem szennyezett, zsíros illetve nincs rajta valamilyen műanyag vagy fém réteg. Ez utóbbi szabály alól kivételt képeznek a tejes és az üdítős dobozok, amik egy az egyben mehetnek a papírgyűjtőbe, ha csak nincs más feltüntetve (van ahol a műanyagok között gyűjtik). Tehát a taknyos zsepinek és az ebéd utáni szalvétának nem itt, hanem a kommunális szemétben a helye, ahogy a hőtintával készült blokkoknak is; ezeken vékony műanyag fólia van.

Műanyag
A háztartásokban a műanyag zömmel csomagolóanyagként fordul elő. A zacskó kiváltásáról már volt szó korábban, de érdemes olyan apróságokra is oda figyelni, mint hogy ne vegyünk tízesével csomagolt papír zsebkendőt, ha önkiszolgáló zöldségesnél vásárolunk pakoljuk egy zacskóba a zöldségeket, a fizetéshez szükséges címkéket pedig elkülönítve ragasszuk rá, de ha egy darab zöldséget veszünk, akkor zacskó nélkül is tehetjük, magára a termékre ragasztva a címkét. A ragasztó miatt senki ne aggódjon: szupermarketes zöldséget-gyümölcsöt csak a bolondok esznek meg mosatlanul, maguk meg nyilván nem azok, tehát megmossák.

A zacskók mellett a gyűjtőbe mehetnek a celofánok, a tejfölös poharak, mindenféle flakonok (samponos, tejes), azok kupakjai és persze az üdítős azaz a PET palackok. Amit lehet tömörítsünk, tapossunk, hogy kevesebb helyet foglaljon és mossuk tisztára. A zsíros, ragacsos cuccok itt sem játszanak, azoknak a kommunális szemétben a helye. A videokazettáknak, CD-knek meg az elektronikai áruházakban vagy a lomtalanításon, akárcsak a tropára ment műanyag lakberendezési tárgyaknak.

Fehér üveg
Ide dobhatunk bármilyen színezetlen üveget, ami tiszta és nem tükör, ablaküveg, szemüveg, drótos üveg, neoncső, villanykörte. Ez utóbbi két kategória ráadásul veszélyes hulladék, tehát a külön erre szakosodott gyűjtőhelyeken kell leadni. És persze a fémkupakot le kell venni.

Színes üveg
Ide a színes üveg kerül, a fehér üvegekre is igaz kitételekkel.

Fém
Ide a csomagolóanyagként használt fémeket és a megunt evőeszközöket dobhatjuk. Konzerv- üdítős doboz egyaránt jöhet, ahogy a fémkupakok is. Viszont a háztartási fémhulladék nem, értve ez alatt a megunt acéllábost ugyanúgy mint az esetleges fémforgácsot. Újdonság, hogy a műanyag konténerbe is bedobhatóak a dobozok, aminek az az oka, hogy a fenntartó nem szeretné, ha az alumínium dobozok miatt felborogatnák a kukákat. Én erről azt gondolom, hogy 1. Alapvetően ami alumíniumban van, majdnem mindig megvehető más csomagolásban (is). Legjobb példa erre a sör. 2. Nyilván senki sem jókedvében guberál, épp ezért az alumínium dobozokat akár lerakhatjuk a hulladéksziget mellé is. Biztos, hogy nem ez a hivatalosan támogatott verzió, de így a doboz is visszagyűjtésre kerül és még valakinek a megélhetésében is segít.

A bejegyzés kategóriája: Öko tipp
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.