A lila krumpli

Míg a késztermékeket gyártó cégek szezonról-szezonra újabb és egyre csodálatosabb termékekkel bombáznak minket, addig zöldség fronton ez nem túl valószínű.  Egzotikus felfedezésekre azonban még mindig van esély: íme a magyar piacok új sztárja, a lila burgonya.

Lila krumpli hámozva

Minap a piacon sétálva lettem figyelmes egy a lila krumplit népszerűsítő lapra. Pontosítás végett, nekem a Fővám téri Csarnok a piac, oda járok vagy tíz éve. Aki járt már a Csarnokban, azt tudja, hogy a középső fő folyosótól jobbra vannak a pucosabb (turistásabb?), különlegesebb dolgokat áruló standok, míg bal kéz fele az általánosabb kínálattal bíró zöldségesek. Egyik ismerősöm egyszer úgy fogalmazott, hogy a Jedi oldal (jobb) és a Sötét oldal (bal), de szerintem ez a felosztás nem fedi a valóságot. Nekem mindkét soron vannak kedvenc és került zöldségeseim, nem véletlenül.

A lila krumpli

Na de. Az úribb soron leltem a lila krumplira, ami rögtön érdekesnek tűnt, meg drágának is, 700 forint volt egy kiló. A zöldségest kérdeztem, hogy mit lehet vele csinálni, amire kapásból azt válaszolta, hogy mindent. A minden azért tág fogalom, így megkértem, hogy részletezze már egy kicsit. Erre azt mondta: sütni, főzni, olajban sütni, pürének és a színe miatt látványos díszítő elem is. Az íze pedig ugyanolyan mint az általunk ismert krumplié. Végül vettem fél kilót, gondoltam ennyi pénzt megér egy kaland.

Lila krumpli félbevágva

A lila krumplinak több fajtája létezik, akárcsak a nálunk ismert krumplinak, egy közös vonásuk van, hogy mindegyik Dél-Amerikából származik, amiben oly formán nincs semmi meglepő, hogy a nem lila krumplik is. Külsőre csak egy kicsit lilásabb mint egy barna héjú krumpli, félbevágva azonban már jól látszik a különbség. Én két módon készítettem el. Csináltam belőle egy laza krumplipürét és megsütöttem héjában. Olyanokat írnak róla, hogy hamarabb elkészül mint a hagyományos krumpli, de én úgy tapasztaltam, hogy ez inkább csak a sütésre igaz, a főző ideje ugyanannyi volt mint bármilyen krumplinak.

A főzőleve meglepően zöldes

A sütés és főzés közti különbség még egy dologban nyilvánult meg markánsan, a színben. A főzött krumpli vesztett a lilaságából, olyan szürkés-lilás lett, a héjában sültet viszont minden Újpest drukker örömmel pakolná a tányérjára.

Főtt lila krumpli

És akkor az íz. Valóban nem sokban tér el a megszokott krumpliétól. Kicsit talán édeskésebb, de csak annyira, amennyire a krumpli szokott édes lenni a tél vége fele. Én imádom ezt az ízt, a látvány sem riasztott, ráadásul elmondhatom, hogy őrült egzotikus ebédem volt.

Sült lila krumpli

Plusz magamba pakoltam egy csomó antioxidánst, sőt egyes kutatások szerint a lila krumplinak kiváló a vérnyomáscsökkentő hatása, ha nem olajban sütik. Összefoglalván: a rabja nem lettem, de egy próbát mindenképp megért. És még egy dolog: krumplipürét ne csináljanak belőle. Szürkés a színe és gusztustalanul néz ki.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Receptek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

10 hozzászólás

 1. Brecska Edit hozzászólása:

  Kedves Erika !

  Tavasszal magyar vetőburgonya után keresgélve a neten ezt találtam, rendeltem is gülbabát és lila burgonyát.Sajnos árnyékosabb helyre ültettem, plusz még a nyavalyás lótetű populáció , szóval nem lett túl bő termés, de lett. A gülbaba nekem az igazi jó ízt adta vissza, amihez fiatalabb koromban hozzászoktam. A lila burgonya talán a következő hétvégén az unokáim elé lesz tálalva püré formában.A lila burgonya is apró szemű lett a fent említett hibás ültetésem miatt, nem a teljes napos tenyészhelyet választottam.

  http://www.gazdacoop.hu/ innen rendeltem a lila burgonyát és a gülbabát, egyben feliratkoztam a hírlevelükre, hogy kora tavasszal hozzájuthassak esetleges újabb magyar fajtájú burgihoz.

  • Szanyi Erika hozzászólása:

   Kedves Edit,
   mint írtam is, én azért nem lettem rabja ennek a lila krumplinak. Meg olyan sok helyem sincs krumplira, ha azt mg szétosztom több fajta között, akkor mindegyikből csak mutatóba lesz, bár lehet, hogy jövőre kevesebb fajtát vetek. De jó tudni, h itthon is lehet venni lila vetőburgonyát, úgy hogy nagyon köszönöm az infót!

   Üdv

 2. Őri Balázs hozzászólása:

  Kedves Erika!

  Sajnos viszonylag lassan terjednek az ízletes és a konyhában is változatosan használható burgonyafajták Magyarországon, de lelkes amatőrként mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez változzon. A konyhatechnikai eljárások nem (kellő) ismerete szintén alaptalan kijelentések és furcsa felszólítások tárházát kínálják az olvasók számára, melyek sajnos az Ön fenti cikkét sem kerülték el.

  Néhány módosító javaslatom lenne csak:

  “És még egy dolog: krumplipürét ne csináljanak belőle. Szürkés a színe és gusztustalanul néz ki.” – Ezt én így nem állítanám, az viszont igaz, hogy amennyiben nem jól készítünk el valamit, akkor az nem lesz olyan, amilyet szeretnénk… Alapvetően krumplipüré készítéskor MINDIG héjastól kell főzni a burgonyát, így nem szívja fel a sok vizet, viszont jó sok vajat vesz fel, amitől fantasztikus krémes pürét kapunk, nem egy vizes nyákot. Ez a színes húsú fajtáknál végképp kötelező érvényű szabály, hiszen a bennük található színanyagok vízoldhatóak. A fotókon is nagyon jól látszik a probléma, a főzővíz kicsit húsvéti tojásfestés jelleget öltött, a krumplik színe ment a vízbe, így nem csodálom, ha “gusztustalan szürke” lett a püré. Ugyanezen okok miatt főzzük a céklát is héjastól… Egyébként a burgonya, amit vásárolt a “Svéd kék” nevű fajta apraja volt (nem tőlünk származik, augusztus óta tartja pulton a kolléga, mesélte, hogy egy házikertből való 40 Kg-os “akciós” adag volt), ez adja eleve a legvilágosabb pürét, mert relatíve kevés benne az antocianin. Sütve viszont nagyon finom, chipsnek is gyönyörű (olajban nem oldódnak ezek a színanyagok…). A leggyakoribb színes húsú fajtákról többet is megtudhat honlapunkon a http://www.lilaburgonya.hu oldalon, sőt, szívesen küldök Önnek az összes fajtából egy kóstolónyi válogatást, hogy ne negatív élményekkel zárja első találkozását a színes húsú burgonyákkal… Csak egy címet küldjön telefonszámmal.

 3. Szanyi Erika hozzászólása:

  Kedves Balázs,
  köszönöm a részletes hozzászólását. A (krumplipüré)főzésről annyit, h nyilván ez a háziasszonyi rutin, amikor az időtakarékosság a minőség rovására megy. Igazán nem a leendő lila krumpli rajongókat kívántam elrettenteni vagy a jelenlegieket megbántani. Köszönöm a mintadarabokra szóló ajánlatot is, élnék vele, és akkor lesz még egy teszt:)
  Üdv

  • Őri Balázs hozzászólása:

   Örülök, hogy ad még egy esélyt a liláknak és lesz egy újabb teszt :O) Akkor emailen várnám a telefonszámát, hogy egyeztessünk…
   Üdvözlettel: Őri Balázs

 4. Giricz Péterné hozzászólása:

  Szia Balázs!
  Gratulálok a lila burgonyához!
  Biztos igazad van, hogy evés közben meg hozza az ember hangulatát is, nem beszélve az élettani hatásáról.
  Fantasztikusak az étkek látványa,gondolom az ízük sem lehet kutyafüle.
  Egy ismerősöm kérdezi, hogy a vetőmag burgonyát is ti forgalmazzátok? Ha igen, mennyi az ára?

  További sok sikert, és hozzá nagyon jó egészséget kívánok!Margit

 5. Kámányné Fejér Éva hozzászólása:

  hol árulják a krumpliait?