Zöldek az őszben

James Cook

Mit gondolnak, melyek az ősz jellemző terményei? A sütőtök, a szőlő? Az én kertemben a rukkola és az új-zélandi spenót.

Töredelmesen bevallom, hogy a salátákkal nem boldogultam túl jól. A római és a jégsalátát nem volt szívem ritkítani, aminek eredményeképp nem igen nőtt belőlük semmi, aztán mire ritkítottam volna, jött a szárazság és felmagzott az egész. A rukkolával hasonlóképpen jártam, viszont annak – mint talán emlékeznek – szép rózsaszínes-fehéres virága lett.

Meg úgy tűnik, hogy magjai a földben, amiből kicsi, de erős rukkola bokrok lettek. Az íze markáns, csípős és erősebb mint amilyen a tavaszié volt. Mondjuk annyira nem csípős, mint a mellette növő csaláné, amit lazán kigyomláltam kesztyű nélkül.

Ne kérdezzék, elbambultam. Tíz perc hideg víz eresztés után egyébként nem volt gond. Fájni sem fájt annyira és fel sem dagadt, plusz az idei reuma kezelésem is megvolt. Legalábbis jobb kézre.

Őszi rukkola

Az új-zélandi spenótot viszont vagy két hétig nem vettem észre. Azért vetettem, mert a zacskója szerint jól bírja a hideget, gondoltam majd kitart november végéig. Nem mennék most bele mélyebben a szakmunkák, a zacskó feliratok és a valóság bonyolult viszonyába. Az igazság úgy tűnik, legalábbis kert ügyekben, hogy lehet odaát van, de leginkább a saját tapasztalatokban. Ez persze sok kalandra, mókára és kacagásra ad alkalmat, de azért néha bosszantó is. De térjünk a lényegre: az új-zélandi spenót nem is spenót.

Ízre, állagra, felhasználási területeit tekintve spenót, de növénytanilag nem. A spenót aka paraj (Spinacia oleracea) a disznóparajfélék családjába, míg az új-zélandi spenót (Tetragonia tetragoniodes) a kristályvirágfélék családjába tartozik. Kinézetre is másmilyen. A levelei húsosabbak mint a nálunk szokásos spenóté és szemben annak hosszókás-kerek leveleivel, emezé szögletes alakú. Származási helyét tekintve pontos információt ad a neve; James Cook kapitány hozta magával Európába a távoli déli tengerekről.

új-zélandi spenót

Épp ezért sokkal jobban tűri a szárazságot mint a mi spenótunk, ami azt is jelenti, hogy nem magzik fel a melegben, ráadásul akár két méter magasra is megnőhet, ami értelemszerűen gazdag termést eredményez. Ha egész évben szeretnénk spenótot, akkor a normál spenóttal váltóban érdemes vetni. Tavasszal spenótot, a meleg közeledtével pedig új-zélandi spenótot. A vitamin és nyomelem tartalma kb. ugyanaz a két növénynek, de volt olyan információ is, hogy az új-zélandi spenót égeti a zsírt, tehát tuti fogyókúrás zöldség. Nem tudom, nem kommentálnám.

És végül valami, ami viszont időben van: a brokkoli. Szerintem pár hét még kell neki, de akkor jó lesz.

Brokkoli

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.