Jövőre jobban élnek a tyúkok

Na mondjuk nem mind. Az Európai Unióban tartott tojótyúkok negyede, 17 millió állat továbbra is egy zsebkendőnyi helyen tölti majd az életét.

Nem túlzok a zsebkendőnyivel. Bevallom, sosem jártam tyúktelepen, de ha lehet nem ketreces tojást veszek. Egyszerűen azért, mert nem tartom rendes dolognak, hogy egy állat az egész életét félkész konzervként élje le.

 

Persze akár az is kiderülhetett volna a Welfarm Alapítvány sajtótájékoztatóján, hogy a tyúkoknak szuper élete van a ketrecekben, de azt hiszem senki nem lepődik meg, hogy nem ez derült ki. Egy tojótyúk 550 cm²-en tölti el azt a pár hónapot, ami adatik neki ezen a világon, ez körülbelül egy A/4-es papírnak felel meg, ami arra sem elég, hogy kinyissa a szárnyait.

Ez a helyzet változik meg 2012. január 1-től, amikortól ilyen körülmények között nem tarthatóak legálisan tyúkok. A ketrec marad, de a méretüket 750 cm²-re kell növelni és lehetőséget kell biztosítani, hogy a tyúkok kiélhessék fészekrakó ösztöneiket, porfürdőzhessenek és magaslaton aludhassanak.

Porfürdőző tyúkok

Hogy ez miként valósítható meg egy kb. 40×20 centiméteres helyen, azt nem tudom, de a ketrecek átalakítása kötelező lesz, az állam nyújt is hozzá támogatást. Azok a termelők, akiknek a ketrecei nem felelnek meg a fent említett elvárásoknak, nem árulhatnak tojást a jövőben. Ez azonban csak az uniós termelőkre vonatkozik, így nem véletlenül merült fel az aggodalom, hogy majd az olcsón előállított, unión kívüli tojás fogja átvenni a magyar tojás helyét.

A szabályozás persze nagyon fontos, de az a helyzet, hogy a tojás helyzet alakulása leginkább a vásárlók kezében van. Erre kívánja felhívni szemléletformáló kampányával, az Okostojással, a Welfarm Alapítvány.Ha ugyanis nem ketreces tojást veszünk, hanem mondjuk mélyalmosat, azzal közvetlenül támogathatjuk a kulturáltabb állattartást és a helyi/hazai termelőket. A dolog nem nagy ügy, a megfelelő tojás kiválasztásához elég megnézni a tojáson levő kódot. Van ugye az országkód, ami magyar tojás esetében HU. Ezt megelőzően pedig áll egy szám, ami a tartás típusát jelöli. Erre négy variáció van:

„0” ökológiai tartási rendszer

„1” szabadtartás

„2” alternatív tartás (pl. mélyalmos)

„3” ketreces tartási rendszer

A választás egyszerű: minden játszik, csak a 3-as nem.

Bio tojás kódja

A sajtótájékoztató Vegye a jó kódot! – Ötpárti villásreggeli az állatok szenvedése ellen címmel lett meghirdetve, ennek megfelelően mind az öt parlamenti párt képviselője megjelent az eseményen, úgy mint Bartos Mónika (FIDESZ), Gőgös Zoltán (MSZP), Magyar Zoltán (Jobbik), Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) és Szabó Rebeka (LMP).

A bejegyzés kategóriája: Komposzt, Öko tipp
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.