Bab: törölve

Emlékeznek még milyen szépen nőttek a babok? Pár hét alatt szárba szökkent mind és a virágokra se kellett sokat várni. Így azt hiszem nem meglepő, hogy gazdag bab termést reméltem.

Hát ebből nem lett semmi. Nem tudom, hol történt a törés és a torpanás, de egyszer csak nem nőtt tovább. Nem hogy egy éjszaka alatt nem futott az égig (mint ahogy az alábbi szakirodalom szemlélteti a sikeres babnevelés állomásait és eredményét), de kb. 15 centiméter magasságnál megállt, időzött egy kicsit itt, majd elkezdett száradni.

Fogalmam sincs mi történt, csak tippelni tudok. Lehet, hogy nem kapott elég vizet, bár ugyanannyit volt locsolva mint bármi más, sőt még többet is. A másik lehetőség, hogy hamarabb le kellett volna szedni. A szakirodalom ugyanis azt írja, hogy „fontos, hogy rendszeresen szedjük, különben megáll a virágzás.” Én kétségtelenül vártam, hogy szépen beérjen minden.

A harmadik lehetőség, hogy a föld nem volt jó neki. Ugyanis ez az az ágyás, ahol kevés kivétellel minden befuccsolt. Termett néminemű borsó meg spenót, de utána minden az enyészeté lett még a napraforgó is. Illetve két kivétel van: a kapor és a tömött sorban, tényleg szépen virágzó Bársonyvirág (alias Büdöske).

A babtermés

De az is lehet, hogy az egész kert nem kedvez a hüvelyeseknek. Erre csak jövőre kapok választ, amikor a vetésforgó miatt odébb lesznek mozgatva az ágyások. Ha máshol sem lesz bab akkor a kettes számú verzió, ha megint nem nő semmi ebben az ágyásban, akkor egyes.

És kifejtve

Persze nem hagyhatom ki azt a lehetőséget sem, hogy a mag nem volt jó. Épp ezért bár nem sok bab lett, nem rakom el jövőre, hanem kipróbálok egy másik fajtát, ebből meg főzök valami zóna adagot. Szomorúságom pedig végtelen. Harminc is elmúltam mire felnőttem az operához és megszerettem a babot, erre tessék.

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

2 hozzászólás

  1. Andi hozzászólása:

    Kedves Erika,
    az nem lehet, hogy későn ültetted el? Nálunk mindig hagyomány volt, hogy babot, kukoricát május 1-én ültettünk, és termett is szépen. Viszont volt, hogy később, ‘nagykoromban’ nyár elején vetettem, és abból már nem lett semmi, csak virág.

  2. Szanyi Erika hozzászólása:

    Hello,
    nem hiszem, h ez volt a gond, akkor ültettem, amikor a dobozra volt írva. Ami valóban nem május 1-je volt, de gondolom ebből is van több fajta.