Mozdulatlan szemtanúk

Öreg tölgy

Nagy-Britannia legrégibb fáiról jelent meg nemrég egy összeállítás. A fa-matuzsálemek között a legifjabb is 300 éves, de van olyan fa amelyik becsült kora ezer év.

A fotók egy felhívásnak köszönhetően kezdtek el gyűlni és mindenféle-fajta fák helyett kaptak benne. Így láthatunk óriási tölgyet, szikomorfát és Yoda mester mocsarát idéző furcsa erdőbelsőket is.

Yoda erdeje

A világ legöregebb fája azonban nem a szigetországban, hanem Svédország középső részén, Dalarnában található. A norvég lucfenyő – ilyet állítunk karácsonyfának – 9550 éves.

A világ legöregebb fája

Magyarország legidősebb fája messze nem dicsekedhetett ilyen életkorral. Az ezerévesnek titulált zsennyei tölgyet ráadásul 2006-ban elpusztította egy vihar.

A megboldogult zsennyei tölgy

Én életem legöregebb fáját Jordániában láttam. Egy olajfa volt, a miről a vezetőnk azt állította, hogy már Krisztus idejében is állt. Nem tudom, hogy ez mennyire igaz. Egyrészt én nem nagyon láttam olajfát (leszámítva a frissen ültetett csemetéket), amelyik ne nézett volna ki több százévesnek, másrészt tapasztalataim szerint ezek a vezetők mindennél fontosabbnak tartják, hogy a turista elégedett legyen és ezen cél elérése érdekében nem áll tőlük távol néminemű túlzás. Láttak már igazán öreg fát?

A bejegyzés kategóriája: Komposzt
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.