Zöldség dömping

Olyan az én kertem mint a későn érő gyerek. Nehézkesnek tűnik, lassan indul be, de aztán határ a csillagos ég! Nem panaszkodhatom, a nyár folyamán termett ez-az a kertben, de azok inkább a hasznos mint az élvezeti kategóriába tartozó növények voltak.

Nem lebecsülni akarom a krumpli vagy a hagyma jelentőségét, de ezek mégsem azok a növények, amikből az ember kapálás közben elropogtat egy adagot, hogy érezze, nem hiába dolgozik. Vártam a répát, de legjobban a paprikát és a paradicsomot, és lőn.

És még több paprika

Paprika már van pár hete, de most már szinte dömping fenyeget, bár tenném hozzá, soha nagyobb bajom ne legyen. Emellett a paprika ügy vett egy teljesen váratlan fordulatot is: paprikát növesztett a teraszon elültetett palánta. Nehezen termett meg ez a paprika, jóval lemaradva a többiektől, de mégis csak ott fityeg. Tehát a tétel bizonyítást nyert: lehet paprikát termelni cserépben. Bár legközelebb mélyebb ládába fogom ültetni, mert szerintem a sekély föld volt a lassúság oka.

A paprika a teraszon

És beérett a paradicsom is. Mint látható most még csak pár szem piroslik a bokrokon, de iszonyú sok a zöld paradicsom mind a normál mind a koktélparadicsom, reményeim szerint ezen a hétvégén lehet majd szüretelni. Persze meg is kóstoltam: jó édes-friss íze van.

Az első paradicsomok

Bár szintén nem a ropogtatni való kategória, de feszt terem a cukkini is, ami lenyűgöz vitalitásával, még úgy is hogy nem rajongok érte. Ez utóbbiért elnézést kérek mindenkitől, de hát ez van. Viszont szép lilás virága lett, amivel azért levett a lábamról.

Lilán virágzik a cukkini

Meg persze az az én nagy bánatom, hogy padlizsánt szerettem volna, abból is jó sokat, de az nem lett. Igaz mindenki mondta, hogy kényes jószág, első kertbe nagy falat, de ott lebegett a szemem előtt az a rengetegféle padlizsános étel, amit én majd abból a leendő termésből sütök-főzök. Ebből ily formán nem lett semmi, de nem csüggedek, jövőre nekifutok megint. Szokták mondani, gyakorlat teszi a mestert. Majd csak elröppen ez a pár év gyakorlat, aztán ott lesz a halomnyi padlizsán, mindenki nézi majd csak, hogy még!

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

7 hozzászólás

 1. Brecska Edit hozzászólása:

  Pedig a lilán virágzó cukkini kép nagyon hajazik a padlizsánra, a levél, de főleg a virág az nagyon gyanús.

 2. Szanyi Erika hozzászólása:

  Óriási lenne, ha kiderülne h padlizsán. Főleg mert ugyan vetettem padlizsán magot, de nem oda. A lila virágon meg én is csodálkoztam, h miért van u.a. növénynek sárga, aztán meg lila, de gondoltam a természet gazdagsága kimeríthetetlen.:)

 3. Andi hozzászólása:

  Kedves Erika,
  ez biztosan nem cukkini, a virágok még leginkább a krumplivirágra hasonlítanak, bár azok fehérek, nem lilák. Úgyhogy elég valószínű, hogy padlizsán lesz, mert az a burgonyafélék családjába tartozik. Örülj, és légy türelemmel, szép hosszú ősz várható, még megteremhet az a tojásgyümölcs.

 4. Cséke Niki hozzászólása:

  Szia Erika!

  Egyértelműen padlizsán, a levele és a virága alapján. Nekem szépen termett az idén, még terem is. Ha kegyes lesz hozzád az ősz, akkor már az idén lesz saját padlizsánod :) Egyébként itt is volt a szomszédságban akinek nem sikerült (pedig ugyanaz a talaj, körülmények). Nekem is csak szerencsém van, de jövőre megpróbálok biztosra menni, azaz megfelelő vetőmagot venni és hajtatni.

 5. Szanyi Erika hozzászólása:

  Kedves Niki,
  most már én is látom, h padlizsán lesz, úgy h reméljük szép, napos lesz az ősz. A magról meg a hajtatásról annyit, h én tényleg drága, holland magot vettem, ami szemmel láthatóan működik. Viszont a palántázás nem, sokat dolgoztam velük, mégis kidöglött az összes. Utána flegmaságból szórtam ki a magokat, kb júniusban, csak úgy a földbe. És tessék, a módszer bevált!:)

  • Cséke Niki hozzászólása:

   Vetőmag választáson nem is azt értettem elsősorban, hogy holland vagy nem holland, inkább a fajta jellegzetességeit, pl mennyire korai vagy késői, meg ilyesmiket. Én nem is merek kísérletezni a hajtatással, van egy “nénim”, aki fűtött fólia alatt tápkockában szépen előneveli a növénykéket nekem.(idén viszont minden palántát a piacon vettem, így nem tudom milyen padlizsánt nevelgetek)