A menta

Zöld menta

Váratlan fordulattal mégis huzamosabb időre nyár lett, így mindenképpen érdemes még használatba venni a mentát. A mentának számtalan fajtája létezik, két dolog azonban közös bennük: frissítő hatásúak és majdnem bármilyen talajon megélnek.

Eme tulajdonsága miatt elővigyázatosan kell vele bánni a kertben, különben azt vesszük észre, hogy minden egyéb növény egy menta bokor mögül kukucskál a nagyvilágba. Épp ezért vagy külön ágyásban érdemes termeszteni vagy edényben, hogy a gyökerei ne tudjanak terjeszkedni. Használhatunk jól mutató cserepeket erre a célra, de cserepestül el is ültethetjük, így a talajszintig beásott cserepekkel úgy néz ki mintha csak úgy nőne, pedig nem is.

Fodormenta

A több száz fajta közül az európai háztartásokban alapvetően három van használatban. A borsmenta, amit leginkább tea formájában fogyasztunk. A fodormentával fogkrémekben, rágógumikban találkozhatunk de megfázásnál, eldugult orroknál jó szolgálatot tesz tea formájában is. A zöld menta a legelterjedtebb, ezt használjuk, a koktéloknál, tea készítésre és főzésnél fűszerként. Ha folyamatosan szeretnénk szedni a leveleit, akkor tartsunk egy növényt a lakásban vagy szárítsuk ki a leveleit, de le is fagyaszthatjuk azokat.

Borsmenta

A menta frissítő hatása miatt a meleg éghajlatú országok kedvelt fűszere, különösen népszerű az arab konyhában, ahol étel-ital egyaránt készül vele, így tea is, ami nélkül sem arab kávézó, sem arab férfi nem lehet meg egy napot sem. Alább két videót láthatnak ahol a híres menta tea készítés fortélyait leshetik el. Az első profi, a második autentikus, válasszanak kedvükre. És jó hűsölést a hétvégére!

A bejegyzés kategóriája: Növénytár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.