Cukkini: a nyers valóság

Cukkini carpaccio

A cukkinik még mindig szépen nőnek, a magam farigcsálta receptek helyett azonban most egy profi darab jön, természetesen Bogitól.A cukkini nem a legizgalmasabb zöldségünk, de pont semleges íze miatt nagyon sokféleképpen tálalható a megszokott és magyar konyhára jellemző bundázáson túl. A déli nemzetek nyersen eszik, amely metódus pozitív élettani hatásait nem szükséges részletezni. De a magyar konyha klasszikus kísérője, az ecetes uborkasaláta is lehet cukkiniből. Előnye, hogy szívbetegek is fogyaszthatják, mivel a kígyóuborkával szemben a cukkini kálium tartalma alacsony.

Cukkini carpaccio - kicsit másképp

Ennél sokkal trendibb, villantós déli rokon a cukkini carpaccio. Az utóbbi kifejezés hajszál vékonyra szeletelt hozzávalókra utal a gaszto-szótárban és ez esetben ezzel tulajdonképpen vége is a receptnek. A megmosott, egészséges cukkiniket mandolinon, köznapibb nyelven az uborkagyalun hosszában szeleteljük, tálra rendezzük, olivaolajjal és frissen facsart citromlével meglocsoljuk, majd sózzuk-borsozzuk. Hogy a mezei salátából könnyű előételt varázsoljunk, a következő hozzávalókkal gazdagíthatjuk a receptet:

- dió vagy fenyőmag, illetve mandula forgácsok enyhén pirítva, friss kecskesajt morzsákkal keverve

- rukkola levelek parmezán forgáccsal

- nagyon kevés és nagyon vékony hagyma szeletek, kapribogyóval (ld. a képet)

És amint látható, bár a cukkini lehet, hogy nem a legizgalmasabb zöldségeink közé tartozik, de igen előzékeny, és könnyedén alkalmazkodik úgy az ízlésünkhöz mint az otthoni készleteinkhez.

A bejegyzés kategóriája: Receptek
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.