Nem szereti a gyerek a zöldséget

Vannak gyerekek, akik nem szeretik a zöldségeket. Vagy nem annyira. Evolúciós oka biztos nincs, mert őseink hamarabb ettek meg bármiféle zöldet-gyökeret minthogy chipsért nyúltak volna, de ez a tényen mit sem változtat. Ahogy azon sem, hogy zöldség-gyümölcs már pedig kell a gyerekbe.A probléma egyáltalán nem új keletű, különben nem született volna meg a spenót népszerűsítésére Popeye figurája. És nem létezne a mindenféle kamu duma, amivel a gyerekeket megpróbálják rávenni – egyébként többnyire sikerrel – a zöldségevésre.

Nyilván mindenkinek ismerős a „Ha sok répát eszel, szépen fogsz fütyülni”, ám a természetfilmes csatornák megjelenésével a gyerekek egyre kevésbé fogékonyak az ilyen típusú – valóban minden tudományos alapot nélkülöző – szövegekre.

De nem kell kétségbe esni: ha a kívánt eredményhez kevés a tartalom, pótoljuk látvánnyal. Nem kell hozzá más, csak pár jó kés, némi zöldség, kézügyesség és fantázia.

Krumplinyomda

Emlékeznek a krumplinyomdára? Ha még kezükben az ovis mozdulatok, akkor nem lesz nehéz dolguk. A nyers krumplit nem nevezném sem fincsinek, sem táplálónak, sütve viszont vonzó köretet készíthetünk. Ugyanezzel a módszerrel még formázhatjuk a zsenge cukkinit, az uborkát vagy vastagabb sárgarépát, amik nyersen is finomak.

A hozzávalók

Félbe vágjuk a krumplit

Belekarcoljuk a formát

Kivágjuk a mintát

És kész a krumpli tulipán

Ha gond van a formákkal

Michelangelo mondta, hogy a szobor már benne van a márványban, csak le kell faragni a fölösleget. Nem vonnám kétségbe egy ekkora művész szavait, de hát nem mindenkinek ilyen fejlett a térlátása. De semmi pánik. A művészi érzék könnyen pótolható leleményességgel, csak pár kisebb méretű mézeskalács forma kell hozzá és kész is vannak az izgalmas formájú zöldségek.

A félbevágott krumpliba belenyomjuk a formát

Körbevágjuk a formát

Levágjuk a fölösleget

És kész

És a fentiek zöldben

A cukkinit/uborkát 4 cm vastagra vágjukA metódus u.a. mint a krumplinál

És íme a végeredmény

Az ijesztegetés sem rossz módszer

A Halloween tököt mindannyian ismerjük, kifaragni sem olyan nehéz. A bájosan ijesztő tök dekort nagyszerűen hasznosíthatjuk paprika esetén is, ha a gyerek jobban bukik a csúfságra mint a cukiságra.

Levágjuk a paprika szárát és tetejét

Kiszedjük a belsejét

Bekarcoljuk, kivágjuk

És kész is!

A bejegyzés kategóriája: Komposzt, Technikák
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

1 hozzászólás

  1. Kardos Ferencné hozzászólása:

    Ha a gyerek nem eszi a zöldséget, próbáljunk elősször rántva adni nekik. A jól ismert rántott karfiol mellett, szinte minden zöldség panirozható és rántható.A brokkolit kevésbé kell főzni, a cukkinit vagy a padlizsánt nem is kell, kis fűszerezés után azonnal panirozható, vagy palacsinta tésztába mártva is kisüthető. A zülségekhez nagyon jó fokhagymát használni, mert még élvezhetőbb izt ad.Ha igy megszokják a gyerekek az izeket, később már megeszik bármilyen módon lesz elkészitve.A rántással készült főzelékektől a kalória tartalma sem több. Az aprób zöldségeket, mint pl. a borsó, adjuk majonézzel, mert sokkal tőbb gyerek megeszi hideg saláta formályában.