A világ leghíresebb kertésze

Két kérdéssel indul a hét. Az egyik, hogy milyen virág látható a képen? A másik, hogy ki a világ legismertebb kertésze? Nem dicsekedni akarok, de szerintem mindkét esetben meglepő lesz a válasz.

Nem óhajtom túlpörgetni a dolgot, így a második kérdésre rögtön itt is a válasz: Michelle Obama. Az első színes bőrű amerikai elnök felesége sok mindennel szerepel az ottani sajtóban, de ennek van is arrafele hagyománya, nem kell ebbe belebonyolódni.

Ráadásul az elődeihez képest egyértelműen lazának számító First Lady-nek arra is jutott ideje, hogy kialakítson egy organikus veteményeskertet a Fehér Ház kertjében. A tett több szempontból is forradalmi. Egyrészt a kissé különc Eleonore Roosvelt győzelmi kertje óta nem volt privát kert a Fehér Házban, másrészt izgalmas húzás az elnök feleségétől, hogy organikus kertet épít a génmódosított növények hazájában.

Mint a képeken látható, jóval nagyobb kertről van szó mint egy általános veteményeskert aminek nyilván nem egyedül Michelle Obama viseli gondját, de a projekt lényege nem is az, hogy megmutassák, hogy az elnök felesége is rendes, dolgozó asszony, aki kapálással foglalja el magát, ha kevésnek érzi az egész napos prezentációt.

Kert a Fehér Házban

Az idén harmadik születésnapját ünneplő kert három fő üzenetet kíván közvetíteni, amelyek mindegyike igen érdekes annak tükrében, hogy az Egyesült Államokban fogalmazták meg őket, no pláne az éppen regnáló elnök felesége. Az egyik az organikus gazdálkodás lehetőségére és fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Épp ezért az ágyásokat nem műtrágyával gondozzák, hanem az úgy nevezett Fehér Ház komposzttal, ami rákhúsból, lime-ból és zöld homokból (ez egy ásványi „trágya”) áll, a kártevőket pedig katicabogarakkal és imádkozó sáskákkal tartják kordában.

Készülnek az ágyások

A másik üzenet a helyben termelés és a helyben fogyasztás fontosságának kiemelése, végül pedig az egészséges és tudatos étkezés hangsúlyozása, különös tekintettel a gyerekek étkezésére. Nyíltan vállalt célja a programnak, hogy a Let’s Move! programmal karöltve, visszaszorítsa a népbetegséggé vált elhízást, ami a gyerekek esetében különösen aggasztó, mivel körükben egyre nő a túlsúlyosak és cukorbetegek száma.

Michelle Obama

Bár kiváló PR lehetőség is, de ezen utóbbi ok miatt Michelle Obama minden évben általános iskolásokkal közösen ülteti be a kertet, akik később is visszajárnak segíteni neki, de nem csak gyomlálni hívja őket, hanem enni is: guszta gyümölcsöket, szépen tálalt salátákat, izgalmas zöldségeket. Mrs. Obama szerint egyébként a városiaknak is lehet saját kertje, az ország több mint egymillió közösségi kertjének valamelyikében. Hogy pontosan hogyan, azt is megtudhatják az amerikaik 2012 áprilisában, amikor megjelenik Mrs. Obama első kertészeti könyve.

És az első kérdésre a válasz: kíváncsiságból hagytam felmagzani a retket. Így néz ki amikor virágzik és mint a kiváló gereblye mérce is mutatja, kb. 60-70 cm magasra nő.

Virágzó retek

A bejegyzés kategóriája: Komposzt
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.