3,2 kg

Hagymafej

Nem váltottam, a fenti szám nem valami fogyókúrás mutató, hogy mondjuk ennyit lehet fogyni, ha 2 percig nem veszünk levegőt, de aztán meg jó sokat. Nem, nem, ez a szám valami egészen más mutat. Ennyi hagyma termett a kertben.

Négyféle hagymát ültettem, úgy mint mogyoróhagymát aka shalott, lilahagymát, vöröshagymát és fokhagymát. A fokhagymát és a mogyoróhagymát már korábban felszedtem, a másik kettővel viszont nagy bajban voltam. A vörös- és a lilahagyma érettségének két ismérve van: 1. a szárak elfekszenek és sárgulnak, 2. a fejek kilógnak a földből (ezért is dől el a szára, hogy szép érettre süthesse a napocska).

Fokhagyma

Ez meg is volt, de a hagymaszedésnek van egy alapszabálya, miszerint csak akkor szabad felszedni, ha előtte legalább 2-3 napig száraz volt az idő. Az elmúlt hetek időjárását mindannyian ismerjük – nem viccelődnék nyáron, meg szárazságon – esélyem sem volt betakarítani, ráadásul ahogy távolodott az esetleges szüret, úgy közeledett annak a lehetősége, hogy egyszerűen berohad az egész a földbe.

Vöröshagyma

Ám ekkor az ég megkönyörült rajtam és adott 36 órát eső nélkül, amit nem voltam rest kihasználni. Az eredmények a következőek: vöröshagyma 1,4 kg, lilahagyma 0,9 kg, mogyoróhagyma 0,65 kg, fokhagyma 0,25 kg. Összesen 3,2 kilogramm hagyma.

Lilahagyma

Csak pár sor volt mindegyikből, ami azt jelenti, hogy kb. minden ledugott hagymából termés lett, sőt három hagyma fel is magzott. Az egyik fejét már le is szedtem, így jövőre lesz saját hagymamagom. Mivel kísérletező kedvem határtalan, úgy döntöttem, hogy megpróbálok még egy kört. Ez irányú cselekedeteim a fokhagyma és a mogyoróhagyma termés érdekében már meg is történtek, a vörös- és lilahagymából pedig a hétvégén tervezem a dughagymázást.

Szárad a hagyma

A fokhagyma egyébként szépen nő, a mogyoróhagyma viszont nem úgy tűnik mint ami menni fog, de az elmúlt hónapokban, már annyiszor írtam ezt erre vagy arra, hogy nem latolgatnék semmit. A meglévő készletet meg szárítom a teraszon, mert csak így lehet eltenni: szárazon, hogy a fejek ne érjenek egymáshoz.

Szárad a fokhagyma

Fokhagyma esetében kiváló módja ennek a fonat és koszorú, amik a látszattal szemben nem Margaret Theatcher és a turisták miatt lettek kitalálva, hanem ezért. És mielőtt kérdeznék: a mogyoróhagymáról azért nincs fotó, mert hamarabb elajándékoztam, mint hogy lefényképeztem volna. Ez van. Jó hétvégét!

A bejegyzés kategóriája: Növénytár, Technikák
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.