A tücsök

Emlékszünk rá, ő a jófej tücsök

Emlékeznek még ugye a hangyára? Úgy gondolom, hogy ha neki járt egy poszt, akkor feltétlenül jár az oly sokat emlegetett, és méltán jófejnek tartott, tücsöknek is. Főleg azért, mert kíváncsi lennék, hogy maguk tudják-e, hogy mit csinál a tücsök?

Amellett, hogy méltatlannak érezném, ha nem szentelnék egy posztot a tücsöknek, azért is jutott eszembe ez a szent állat, mert a Beusnál jártamkor csordányi mennyiségben lehetett találkozni velük. Ugráltak, ciripeltek, fotózni képtelenség volt őket, de szuperség volt az egész. És aztán létrejött a Kapcsolat: egy tücsök rászállt a combomra!

Eme természeti csoda teljesen lekötött, ami önmagában nem lett volna baj, viszont én éppen a kocsiajtót nyitottam, miközben lehajoltam, hogy végre jobban szemügyre vehessem a tücsköt – ha már előállt egy pillanat, amikor nem ugrál össze-vissza. Szemrevételezés sajnos nem lett, viszont púp a homlokomon igen, mert homlokon vágtam magam a kocsiajtóval. Nem panaszkodásképp, de fájt. Napokig.

A mezei tücsök

De mit csinál a tücsök? Persze ciripel, de nem mindegy, hogy milyen okból. Magyarországon kétféle tücsök él, a mezei tücsök (erős fekete rovar, combosabb megjelenéssel, aminek a hátsó lába belső fele piros) és a házi tücsök (kisebb mint a mezei és színesebb is). A házi tücsköknél a hímek ciripelnek, hogy magukhoz csalogassák a nőstényeket. A mezei tücsköknél szintén él a nők dallal csalogatása, de ott más funkciója is van a ciripelésnek, ugyanis így hallanak. A fülük az elülső lábukon van, a hátsót összedörzsölik és az így keletkezett hangot összehangolják a külső hangokkal és így kerülnek képbe.

A házi tücsök

Nem tűnik túl egyszerűnek, de biztos működik, különben már rég kihaltak volna. Az hogy csak nyáron halljuk a tücsök zenét, annak egyik oka a szaporodási periódus, a másik pedig, hogy a meleget szeretik. A mezei nem csupán 3-4 hónapot él, amiből jól látszik, hogy a tücsök-hangya sztori teljesen kamu: hogy koldulna szegény télen, ha nem is él?! A házi tücsök viszont túléli a telet, de behúzódik a házak, épületek repedéseibe és bármilyen maradékot megeszik (növények, kenyérmorzsa, apró rovarok), úgy hogy ő sincs rászorulva a hangyára.

Szóval látszólag nincs nagy haszna a tücsöknek, de ne feledjük, hogy minden élőlénynek helye és dolga van az ökoszisztémában. Szegény tücsöknek egyébként leginkább az, hogy egy csomó nagyobb állat tápláléka. Emellett Ázsiában házőrzőként is tartották. A tücsök ugyanis folyamatosan ciripel, kivéve, ha idegen lép a házba. Ettől ideges lesz és elnémul.

Így néz ki egy tücsökdoboz

Ha azt gondolják, hogy ez nem működik gondoljanak arra, hogy milyen nehéz volt megszokni az óra ketyegését (már ameddig voltak és nem mobiltelefonra ébredt mindenki) és aztán milyen nehéz volt elaludni, ha elmaradt a megszokott ketyegés. Hogy hazai portékával működik-e a dolog, nem tudom, előbb szeretnék odáig eljutni, hogy elkapjak egy tücsökpárt. Ha ez összejön, tuti hogy kipróbálom.

A bejegyzés kategóriája: Komposzt
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.