Környezettudatos konyha

Kedvenc háziasszonyom

Mit csinál az ember, ha nincs kedve dolgozni? Hát szörfözget az interneten, olvasgat ezt-azt, hogy olyan adatokba botoljon, minthogy csak Kínában évente 45 milliárd darab evőpálcika fogy. És miből készül az evőpálcika, persze hogy fából.

Ez az adat csupán az eldobható evőpálcikákat jelenti, amik általában bambuszból készülnek. Nem tudom, hogy egy bambuszból hány darab jöhet ki, de szimplán a keletkező szemetet tekintve sem kis mennyiségről van szó. A megoldást jelentheti a mosható lakkozott fa vagy műanyag evőpálcika, bár van egy gyanúm, hogy ez utóbbi szintén az eldobható kategóriába tartozik. Ezzel szemben például a koreaiak fém evőpálcikát használnak, ami kiválóan mosható, fertőtleníthető. Mielőtt azt gondolnánk, hogy a poszt témája a kínaiak ostorozása, hát nem. Hanem a hírt olvasva rá kellett jönnöm, hogy egy átlagos európai konyhában is vannak hasonló szeméttermelő faktorok, amiket könnyen kiválthatunk vagy csökkenthetünk, mindenféle kényelmetlenség nélkül.

Fogpiszkáló
Piszkálunk, eldobjuk, kész is a szemét. Az világos, hogy elmosni nem sok értelme van, az ezüst fogpiszkáló meg talán kissé modoros, pedig az ára nem vészes: 20-24 ezer forint egy pár tartóval együtt, tízezer forintért egy életre megvagyunk. De hogy valaki nem ezt választja megértem. Viszont legalább a süteményes receptek fele azt írja, hogy bökjünk egy fogpiszkálót a tésztába, hogy megtudjuk, átsült-e? Na ezt simán megtehetjük egy villával, ahogy a fogpiszkálóval összetűzött falatkákhoz is van mosható pálcika, hússütéshez meg ott a fém hústű.

Alufólia
Fólia alatt puhul a hús, tudjuk, de azért vannak itt más utak. Ha jénai edényben vagy cseréptálban sütünk, akkor használhatjuk az edény saját tetejét. Máshol is előfordul persze a konyhában, de ha nem koszoljuk össze, többször is felhasználható egy-egy darab alufólia. Utána meg elvihető a szelektív gyűjtőbe, ahelyett hogy a kukában landolna.

Fedő
Az egyik főzőműsorban láttam, hogy a szuper háziasszony fedő helyett mindenre tépett egy jó darab alufóliát, majd azt szépen félbehajtva – gondolom, ha már lúd legyen kövér – alapon, azt használta fedőként. Én teljes értetlenséggel néztem ezt az egészet, amíg meg nem láttam a műsorvégi reklámblokkban, hogy az adás egyik támogatója egy fóliagyártó cég volt. Azt nem tudom, hogy image szempontjából megvizsgálták-e a cég marketingesei ezt a dolgot, helyeselték-e vagy sem, én viszont teljesen kiakadtam. Mert hogy több ezer éve feltalálták a lábasokra a fedőt, amelyeket szerencsére mind a mai napig, nagy tételben, elérhető áron produkál számunkra a fejlett országok ipara. A főzés mellett jó szolgálat tesz egy egyszerű vízforralásnál is, felére csökkentve a felhasznált energia mennyiségét, főleg ha csak annyi vizet melegítünk, amennyire szükségünk van.

Papírszalvéta
A textilszalvétáról nekem is sima modorú pincérek és csengő kristálycsillárok jutnak az eszembe, pedig a textilszalvéta ugyanazon a tengelyen mozog mint a papírtörölköző és a konyharuha. Konyharuha helyett pedig minek kéne papírtörölköző?

Gáz
Az ember állandóan siet, vagy legalábbis sietne, ezért könnyen rávágja a kislábost két tojással a legnagyobb lángra, amivel tényleg az űrbe égeti az energiát, ráadásul nem is lesz hamarabb kész a cucc, mert a hő elmegy a lábos fala mellett. Szóval válasszunk a lánghoz passzoló méretű lábost és viszont, használjunk fedőt és minden gyorsabban fő majd. És akkor még nem szóltunk a duplafenekű edények varázsáról.

Háztartási gépek
Hirdetések bűvös-varázsos szava a gépesített konyha, ami már rég nem egy hűtőt és egy gáztűzhelyet jelent. Van elektromos kenyérszeletelő, daráló, mérleg, biztos még meggymagozó is, de kérdem én minek? Hacsak nincs nyolc gyerekünk, nem látom azt a mennyiségű kenyeret, amit ne lehetne kézzel felszelni, húst és egyebeket ledarálni (amit egyébként gyerekek örömmel csinálnak), egy jó minőségű analóg mérleggel pedig még az unokáink is vígan mérhetik a sütihez valót.

Kategória: Öko tipp | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.