Támadnak a kabócák

Amerikai lepkekabóca

Láttak már olyat, hogy apró, hópihe kinézetű bogarak ugrálnak az ágyásokon keresztül-kasul mint a bolhák? Eddig én sem, de sejtettem, hogy ez semmi jót nem jelent és sajnos nem tévedtem. Újabb fejezettel gazdagodik a bestiárium.

A bébi káposztalepkékről már volt szó, arról is hogy elég jól sikerült csökkenteni a számukat a mosódiólével. A múlt héten viszont apró (2-3 mm) ugráló hópihék tűntek fel a kertben, amikről azt gondoltam, hogy bolhák, bár elképzelni sem tudtam, hogy milyen bolhák élhetnének növényeken. De van vízi bolha, meg vízi uborka is, pedig sem nem bolhák, sem nem uborkák. Meséltem is ezekről a fura lényekről ennek-annak, de mindenki azt gondolta, hogy hülyeségeket beszélek. Értsd: kezdő kertész vagyok, tehát ez biztos valami tök hétköznapi cucc, csak én nem ismerem. Ezenközben valami furcsa, vattacukor szerűség is megjelent a növényeken, főleg a napraforgón és a büdöskén, és ez szemmel láthatóan nem tett jót nekik: összeesett, kiszáradt a levelük.

Gondoltam erre is jó megoldás lesz a mosódiólé, de nem hagyott nyugodni a dolog, úgy döntöttem, hogy előtte utánanézek, mi is ez? A kutatás eredményét tekintve jó hír, hogy nem vagyok hülye, az összes többi infó viszont rossz. Az elképzelhetetlen ugráló hópihe ugyanis egy Európában új keletű kártevő, az Amerikai lepkekabóca, amit nevéhez híven Amerikából hurcolták be 1979-ben Észak-Olaszországba.

A lepkekabóca trutyija a leveleken

Mivel a meleget kedveli a déli országokba terjedt el, napjainkra viszont a globális felmelegedés miatt egyre melegebb északi tájak is vonzó életteret kínálnak neki. Budapesten először 2004-ben észlelték, tavaly viszont már tömeges mértékben figyelték meg a fővárosi kertekben, parkokban. Terjedésének egyik fő módja a faiskolai szaporítóanyag, amin a tojásai megbújnak, mi meg szépen behurcoljuk a kertünkbe.

Én nem tudtam lefényképezni, mert ugrál, viszont az interneten talált képek alapján nekem gyanús, hogy a korábban káposztalepkének hitt állatok is esetleg a lepkekabócák voltak. A fertőzött leveleket mindenképpen szedjük le, és lehetőleg tüzeljük is el. Megelőzésként javasolják a téli olajos lekenést, de ezzel most sokra nem jutok. A megoldást még keresem, amint meglesz, írom.

Szerencsére a zöldségekre kevésbé gerjed, de ott meg igen sok lett a levéltetű, ami szintén megoldásra vár. Permetezni nem akarok, helyette arra jutottam, hogy katicabogarakat fogok telepíteni a kertbe meg fürkészdarazsakat. Utóbbiak vásárolhatóak, előbbieket pedig megpróbálom összefogdosni egy barátom kertjében, aztán gyufás skatulyába átszállítom az én kertembe.

A kísérteties paradicsom

Hogy ne csak rossz hírek legyenek, íme a paradicsom, ami abszolút erőre kapott, annyira, hogy már fel is kellett karóznom. Azért néz ki ilyen kísértetiesen, mert amikor fotóztam már ment le a nap és vakuznom kellett.

A bejegyzés kategóriája: Technikák
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

5 hozzászólás

 1. Susányi Magdi hozzászólása:

  Ezek a “hópihék” az Én kertemben is megjelentek. Ezek ellen is a fokhagymalével próbálkozom. A tetvek ellen bevált. Mindig van egy jól záródó edényben áztatott fokhagyma. Mérget nem használok, de növényerősítőt igen. Ezzel permetezek és locsolok is. Permetezéskor mindig teszek hozzá fokhagymalét is, de a tetveket erős fokhagymalével locsolom. Rémes szaga van, de bevált.
  Mosódiót Én is használok, de még nem permeteztem vele.

 2. Szanyi Erika hozzászólása:

  Ez nagyon érdekesen hangzik. Mibe áztatod a fokhagymát,vagy hogyan nyered ki a levét, amivel a permetezel?

 3. Starkbauer Júlia hozzászólása:

  Sajnos nálam is megjelentek, mindent tönkretesznek ezek a kedves, ugráló hópihék.Találtam egy honlapot: BIOCONT.HU ahol azt a tanácsot kaptam, hogy PREV B2 szerrel permetezzem a növényeimet. Ez egy teljesen, 100%-ban öko szer. Már 2x használtam, úgy látom nagyon jót tesz a növényeknek, erősödnek, a levelek, virágok kezdenek magukhoz térni, viszont a kabócák is élnek és köszönik jól vannak.Kutatok én is tovább.

 4. tulipán hozzászólása:

  A “hópihécskéket” is megszüntettem az EMc probiotikus tisztítószerrel !

 5. esztermami hozzászólása:

  Háh! Szóval ez az! Ez csak egy csemete, későbbi, kifejlett alakjával istalálkoztatok már nyilván, -nekem nagyon tetszik küllemre egyébként- 6-7 milis,finom szürke kabátkát viselő aranyszemű kis “lepkék”. nálunk a kert “túlnőtte” az általuk esetleg okozott pusztítást, anyár eleji tetűinvázió nagyobb nyomokat hagyott. Azért gyorsan utánanézek, mire is képesek….