A tisztaság receptje

Míg az ország nagy része teljesen kiakadt az elmúlt napok esőzésein én örömtáncot esőtáncot nem, mert arra semmi szükség nem volt jártam. Felfoghatatlanul sok szabadidőm lett, mert nem hogy locsolni nem kellett kijárnom, ha akartam volna se csinálhattam volna semmit; szakadó esőben csak nem kell gyomlálni.

Ezt pár napig roppant mód élveztem, de aztán lelkiismeret furdalásom támadt, hogy munka után csak úgy tévézgetek, olvasgatok, úgy hogy ezt orvosolandó úgy gondoltam, hogy itt az ideje egy alaposabb takarításnak. Természetesen vegyszerek nélkül.

A hozzávalók:
só, ecet, citrom, lenolaj

A mikró
Egy citromot szeljünk fel karikákra, tegyük bele egy tál vízbe, majd ezt az egészet 2-3 percre a mikróba. A képződő gőz leoldja a mikró faláról a koszt és semlegesíti a bennragadt szagokat is.

Sika-mika
Az ecetről lesz még szó, de ebben az esetben kiegészítőként lép fel. Az ebben az esetben a tűzhelyre égett-száradt cuccot jelenti. Metódus: a koszos felületet kicsit benedvesítjük, beszórjuk sóval (lehetőleg durva szeművel), majd ráöntünk egy kevés ecetet és már kezdődhet is a móka. Az ecet mar, a só is kicsit, de emellett a súrolópor dörzsölő funkciójáért is felelős, szóval ne áztassuk szét, esetleg oldjuk fel ecettel. Az eredmény garantált, de ne használjuk semmilyen olyan felületen, ahol tartunk a karcolódástól, épp ezért súrolóport se használnánk.

Vízkő ellen
Hát ecet, mi más. Mosáshoz, mosógép tisztításhoz, WC pucoláshoz és vízkőoldáshoz egyaránt jó. Én használtam ecet esszenciát (20%-os), de a sima ecet is teljesen jó és kevésbé kemény az utána maradó ecetszag. Mivel az ecet jó zsíroldó mosogathatunk és ablakot is pucolhatunk vele. Ha mosogatunk, akkor először csináljunk egy meleg ecetes vizet, abban mossuk el az edényeket amiket utána mossunk el meleg citromos vízben, majd öblítsük le, és kész! Ugyanezzel a technikával padlót is takaríthatunk, de csak követ, a parkettát kinyírja.

Ablakpucolás
Itt is az ecetes víz a megoldás, a csillogásért és az ecetszag semlegesítése végett ezt is átmoshatjuk citromos vízzel, majd töröljük szárazra, ahogy azt szoktuk.

Parketta
A parkettát moshatjuk sima vízzel, vagy enyhén ecetes vízzel, de a tisztítás mellett az ápolást is igényli. Erre kiváló a natúr lenolaj, amivel egy gond van: nagyon alaposan el kell dolgozni, különben kb. soha nem szívódik be és a szaga sem mondható enyhének. Cserébe viszont sokáig szép marad a parketta. Esetleg nyaralás előtt szakítsunk időt egy kis padlóápolásra: mire hazaérünk beszívódik és a szag is elillan.

Amit semmiképpen ne feledjünk, hogy attól még, hogy a citrom, az ecet (vagy a boltban kapható környezetbarát tisztítószerek) nem atomfegyverek, mindig használjunk gumikesztyűt. Ha hagyományos vegyszerekkel dolgozunk, akkor pedig mindenképp.

A bejegyzés kategóriája: Öko tipp
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.